Έρχεται η τελική πρόταση Νίμιτς

News Κληρώνει για Σκοπιανό και ΚυπριακόΣτις αρχές Σεπτεμβρίου ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να καλέσει τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, προκειμένου να καταθέσει επισήμως πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στο πρόβλημα της ονομασίας.

27/08/2010

Της Αγγελικής Σπανού
Την πληροφορία αυτή τη μετέδωσαν ΜΜΕ των Σκοπίων, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση. Μεταδόθηκε επίσης ότι τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ν. Γκρούεφσκι και Γ. Παπανδρέου, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αν και φαινομενικά υπάρχει ακινησία, είναι προφανές, για τους γνωρίζοντες την υπόθεση, ότι στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη κινητικότητα και ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συντελέστηκαν σοβαρές διεργασίες.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορεία, ενώ, σύμφωνα με μετρήσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και τις οποίες έχει υπόψη της η “Μακεδονία”, η κοινή γνώμη στα Σκόπια έχει, σε κάποιο βαθμό, προετοιμαστεί για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος, στο όνομα της πολιτικής του ανέλιξης και της ενίσχυσης της δημοτικότητάς του, είναι ικανός να τινάξει στον αέρα ακόμη και μία σχεδόν τελειωμένη συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ το επόμενο διάστημα θα εμπλακεί ενεργότερα στην προσπάθεια διευθέτησης μιας εκκρεμότητας που επηρεάζει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ενώ συνδέουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με τη διεθνή αγωνία για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έχουν την αίσθηση ότι οι χειρισμοί στο Σκοπιανό γίνονται με όρους απόλυτης εχεμύθειας, με πρωταγωνιστές συνεργάτες τού πρωθυπουργού οι οποίοι δεν ανήκουν στη διπλωματική υπηρεσία. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η μυστικότητα θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου αναγκαία προϋπόθεση για επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Στο τραπέζι, πάντως, παραμένει το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” σε διάφορες παραλλαγές.
 

Related posts:

Comments