22.000 μαραθωνοδρόμοι και 50 αρχαίοι οπλίτες

 

Αγγελική Κώττη
[email protected]

 31 Οκτωβρίου θα γίνει ο Μαραθώνιος

31 Οκτωβρίου θα γίνει ο Μαραθώνιος

Στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας επενδύει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τον εορτασμό των 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα. Η φιλοσοφία του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν να μη γίνουν απλώς εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να δημιουργηθεί ένα ισχυρό «μπραντ νέιμ» το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα διαχρονικά και στο μέλλον. Ο μαραθώνιος θα γίνει 31 Οκτωβρίου με αριθμό- ρεκόρ συμμετεχόντων (22.000 άτομα) και θα πλαισιωθεί το ίδιο βράδυ με μαραθώνιο καλλιτεχνών.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΠΟΤ, υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες: Συνέδριο για τη Δημοκρατία στους Δελφούς (12, 13 Σεπτεμβρίου). Εκθεση με το ίδιο θέμα στο Ζάππειο, με οργάνωση Σπύρου Μερκούρη από τις 23 Οκτωβρίου.

Στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει συνέδριο μαραθωνίων δρόμων, Μάραθον Εξπο στο Ζάππειο, δρώμενο του ΣΕΓΑΣ στον ανοικτό χώρο του μνημείου και αφή της μαραθώνιας φλόγας στον Μαραθώνα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζει όπερα με τίτλο «Μαραθών – Σαλαμίς».

Ο ίδιος ο Μαραθώνας θα εορτάσει την επέτειο στις 11 του μηνός με μια εκδήλωση του τοπικού δήμου στον Τύμβο, σε διοργάνωση Αλέξανδρου Χάχαλη.

Περιλαμβάνονται μουσική, χορευτικά δρώμενα και διαδικτυακές αναμεταδόσεις.

Η εκδήλωση κινδύνεψε προς στιγμήν όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άκουσε την εισήγηση, η οποία περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα και πενήντα (αρχαίους) οπλίτες. «Το πρόχειρο μπορεί να καταντήσει κιτς και το κιτς Βατερλό» είπε ο Ν. Σταμπολίδης.

Η Λίνα Μενδώνη στάθηκε στην ποιότητα με την οποία «διασφαλίζεται η προστασία του χώρου, προστατεύοντας την ηθική του. Ο,τι γίνει στον Τύμβο, πρέπει να συνάδει με τη συμβολική αξία της μάχης και των χώρων» είπε. Η άδεια δόθηκε μετά από συνομιλία με τον καλλιτέχνη.

Εγκρίθηκε επίσης εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας στις 12 του μηνός (ανήμερα της επετείου) με τη συμμετοχή των Λυδίας Κονιόρδου, Λευτέρη Βογιατζή και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Απορρίφθηκε αίτημα του δήμου για παράσταση στις 13.

Η τοπική Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα κάνει ξεναγήσεις στο Μουσείο και σε όλα τα μνημεία της περιοχής ανήμερα της επετείου, ενώ ετοιμάζει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το μεγάλο πρόβλημα του Μαραθώνα είναι, πάντως, ότι δεν υπάρχει τρόπος κάποιος χωρίς αυτοκίνητο να επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο ή τα μνημεία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς περνάνε πολύ μακριά από αυτά. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον δήμο και την τοπική κοινωνία

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=27748949


 


 


 
Related posts:

Comments