Χωρίς σκαλωσιές για έναν μήνα
Τελείωσαν οι εργασίες και στην Αθηνά Νίκη και γίνεται ένα σπάνιο διάλειμμα των εργασιών που διαρκούν στον Ιερό Βράχο περί τις 3,5 δεκαετίες
Ταυτοχρόνως, η Αθηνά Νίκη θα είναι πιστή στο ραντεβού της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως με το κοινό: όπως είχε υποσχεθεί η διευθύντριά της Μαίρη Ιωαννίδου, ο μικρός, κομψός ναός, θα στέκεται στο βάθρο του ακριβώς στα τέλη του καλοκαιριού.
«Είναι η καλύτερη στιγμή της Ακρόπολης», λέει μετά λόγου γνώσεως η κ. Ιωαννίδου. Αυτό το απαραίτητο διάστημα, κατά το οποίο κανένα μνημείο δεν θα περιζώνεται από σκαλωσιές, είναι ωστόσο προσωρινό και όποιος πρόλαβε… την Ακρόπολη είδε. Καθότι σύντομα, μόλις έπειτα από έναν μήνα, θα ξεκινήσουν τα νέα έργα στον Παρθενώνα και στα Προπύλαια. Θα αρχίσει η «αποκαθήλωση» των γλυπτών της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα και η συντήρηση του νότιου τοίχου των Προπυλαίων. Οι σκαλωσιές, μοιραία, θα επανέλθουν.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλο το καλοκαίρι πυρετωδώς. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα με διπλοβάρδιες από τις 6.30 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, λέει η κ. Ιωαννίδου. Υπολογίζει σήμερα το βράδυ να έχουν αφαιρέσει και το τελευταίο κομμάτι της σκαλωσιάς από τον μεσαιωνικό πύργο στον οποίο εδράζεται ο ναός της Αθηνάς Νίκης.
Ο μικρός, χαριτωμένος ναός, ο αποκαλούμενος και «κούκλα» από τους εργαζομένους, δεν βρισκόταν στη θέση του εδώ και οκτώ χρόνια. Μάταια τον έψαχναν οι ολυμπιακοί επισκέπτες του 2004, αφού είχε διαλυθεί και βρισκόταν στην «εντατική». Παρουσίαζε δυσανάλογα με το μέγεθός του προβλήματα, γι’ αυτό και η αναστήλωσή του καθυστέρησε τόσο. Τα προβλήματα παρουσίασε χθες η προϊσταμένη του έργου πολιτική μηχανικός, Δ. Μιχαλοπούλου, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, όπου λειτουργεί έκθεση των αναστηλωτικών έργων της Ακρόπολης.
«Οι διαπιστωμένες φθορές και τα δομικά προβλήματα που παρουσίαζε το μνημείο τόσο στη θεμελίωση όσο και στην ανωδομή του επέβαλαν την τρίτη κατά σειρά αποκατάστασή του, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000 με βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε από τον ο κ. Δημοσθένη Ζιρώ, αρχιτέκτονα-μηχανικό».
Η αναστήλωση σε αριθμούς
Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και δίνουν εντυπωσιακά στοιχεία. Πάνω από 300 είναι τα μέλη που αποξηλώθηκαν, με βάρος άνω τον 200 τόνων, κοντά 700 οι συγκολλήσεις, σε εκατοντάδες μετριούνται οι συμπληρώσεις και οι αναστηλώσεις. Και μάλιστα, η δουλειά έγινε εκ θεμελίων και μεταφορικά και κατά κυριολεξία. Αναλυτικά:
ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΣΥΝΟΛΟ
Αρχιτεκτονικά μέλη που αποσυναρμολογήθηκαν 315
Αρχιτεκτονικά μέλη χωρίς συγκολλήσεις 36
Αρχιτεκτονικά μέλη με συγκόλληση μόνον αυθεντικών θραυσμάτων 33
Αρχιτεκτονικά μέλη με νέα συμπληρώματα 207
Αρχιτεκτονικά μέλη με συμπληρώματα προηγούμενης αναστήλωσης 8
Αρχιτεκτονικά μέλη εξ ολοκλήρου από νέο μάρμαρο 33
Λίθοι προηγούμενης αναστήλωσης που επαναχρησιμοποιούνται 15
Τσιμεντένια αντίγραφα 14
Αρχιτεκτονικά μέλη που αναστηλώνονται 346
Συγκολλήσεις που πραγματοποιήθηκαν 688
Συμπληρώματα από νέο μάρμαρο 395
Συνολικό βάρος αποξηλωθέντων μελών (τόνοι) 202
Βάρος μελών που αναστηλώνονται (τόνοι) 221
Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=27950953
Related posts:
Latest posts by History (see all)
- ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΣ (ή περί της Μακεδονικής διαλέκτου) - October 22, 2012
- Γεράσιμος Ραφτόπουλος : Δεκανέας ετών 12 - October 18, 2012
- Ελληνική επιγραφή από την Λαοδίκεια - October 17, 2012
RECENT COMMENTS