55 χρόνια μετά τον τραγικό ξεριζωμό των Ρωμιών

04.09.2010
  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 6-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955 – Ημέρα καταισχύνης για τον πολιτισμό και την ιστορία της Τουρκίας
 
Συμπληρώνονται 55 χρόνια από την εφιαλτική νύχτα τρόμου που έζησε ο Ελληνισμός της Βασιλεύουσας με την απίστευτη σε έκταση καταστροφική μανία και πρωτοφανή βαρβαρότητα, του καθοδηγούμενου από τις κρατικές αρχές τουρκικού όχλου και την απάθεια και την ένοχη σιωπή της «προοδευτικής» και «πολιτισμένης» κοινωνίας της γείτονας χώρας.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. πραγματοποιεί στο Μέγαρό του (Δημοσθένους 117 Καλλιθέα) εκδήλωση μνήμης για τα θλιβερά εκείνα γεγονότα που σημάδεψαν ανεπανόρθωτα την ψυχή και την υπόσταση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει το πρωτοφανές καταστροφικό μένος του τουρκικού όχλου. Κατάθεση μαρτυριών από άτομα που βίωσαν τις βαρβαρότητες εκείνης της τραγικής νύχτας.

 
ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών προτείνει και ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να μεριμνήσει και συνάμα να χρηματοδοτήσει, την ίδρυση ενός μουσείου η πολιτιστικού κέντρου του Ελληνισμού της Πόλης το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από την επιστράτευση των ομογενών ηλικίας 20-45 ετών στα βάθη της Ανατολής, σε ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης καταναγκαστικής εργασίας το 1941 (στα πρότυπα της Χιτλερικής Γερμανίας).
Βιβλία και αρχειακό υλικό από το δυσβάστακτο «Φόρο Περιουσίας» ( Varlik Vergisi) που επεβλήθη στους μη μουσουλμάνους το 1943.


Αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τους βανδαλισμούς, δολοφονίες και βιασμούς από τα γεγονότα της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955.

Φωτογραφίες και μαρτυρίες από τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων ομογενών το 1964 και τέλος να επιστραφεί στο παραπάνω μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο η παρανόμως κατασχεθείσα βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του ελληνικού φιλολογικού συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως το οποίο αποτελεί πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του απανταχού της γης Ελληνισμού.

 

Related posts:

Comments