Eπιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Secretary of State Hillary R. Clinton 9 Σεπτεμβρίου 2010

State Department

United States of America


Εξοχότατη κυρία Υπουργέ,

Εμείς, οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις σας απευθύνομε αυτή την επιστολή, διότι εμείς και η υπόλοιπη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαστε συγκλονισμένο από τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού Πρέσβη στα Σκόπια κ. Reeker σε συνέντευξή του σχετικά με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη (Alpha TV Σκόπια), ο πρέσβης δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προβλέπει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, υποστηρίζοντας κατ’ ουσία διπλή λύση για το θέμα του ονόματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των ΗΠΑ της Πρεσβείας στα Σκόπια, στην οποία έχουν τοποθετηθεί αποσπάσματα από τη συνέντευξη προωθώντας τη “θέση των ΗΠΑ”, ο κ. Reeker δήλωσε: “Δεν πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να συνεπάγεται στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας ή του «Μακεδονικού» συντάγματος. Αυτό είναι το δικό σας Σύνταγμα. Είναι το άγιο κείμενό σας. Αυτό που χρειάζεται είναι οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Μακεδονία, να συμφωνήσουν σε ένα διεθνές σημείο αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί στη θέση του ΠΓΔΜ ».

Επιπλέον, ο Πρέσβης Reeker καλεί το κοινό των Σκοπίων να αγκαλιάσει τη θέση των ΗΠΑ: «Αυτό που λέμε είναι να δούμε το πραγματικό ζήτημα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ταυτότητα ή τη γλώσσα που μιλάτε. Πρόκειται για λύση που πρέπει να βρεθεί η οποία θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το Σύνταγμα σας και τη χώρα σας, και θα ενισχύσει το κράτος σας, στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας… ».

Θεωρούμε ότι τα σχόλια του Πρέσβη Reeker κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με την Alpha TV Σκόπια είναι ανθελληνικά και σαφώς υπέρ της ΠΓΔΜ. Ως εκ τούτου είναι πολύ επιζήμια για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνουμε επίσης ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή την ανθελληνική στάση που πηγάζει από το γραφείο του Αμερικανού Πρέσβη στα Σκόπια. Μόλις πριν μερικούς μήνες στο τεύχος του Απριλίου 2010 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο περιοδικό του Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ, με τίτλο «Σκόπια, η Αρχαία Μακεδονία χτίζει σύγχρονη δημοκρατία” το περιεχόμενο του οποίου ήταν εξαιρετικά προσβλητικό και προκλητικό για τον Ελληνισμό. Μια ενοχλητικά λανθασμένη φράση από το άρθρο δήλωσε ότι «σήμερα μείζονα τμήματα της ιστορικής Μακεδονίας βρίσκονται εντός των ορίων των γειτονικών χωρών». Με τέτοια ατυχή σχόλια και πράξεις, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει νομιμοποίησε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, υπερασπίζοντας την αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων.

Ο Πρέσβης Reeker έδειξε βαθιά έλλειψη γνώσης της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά την Μακεδονία. Σχετικά με την ιστορική αλήθεια θα θέλαμε να συστήσουμε στον κ. Πρέσβη την επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα 367 παγκοσμίου φήμης ιστορικών, αρχαιολόγων και ερευνητών οι οποίοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τις γελοίες αλυτρωτικές διεκδικήσεις, την εκστρατεία αρχαιοποίησης των Σκοπίων και του ιστορικού ρεβιζιονισμού από την εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας. Η επιστολή και τα ιστορικά δικαιολογητικά μπορεί να βρεθούν στην εξής ιστοσελίδα: http://macedonia-evidence.org/

Το σχόλιο του κ. Πρέσβη πως “… αυτό είναι το σύνταγμά σας, αυτή είναι η ιερή βίβλο σας …” είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ίσως ο Πρέσβης να θεωρεί ότι το σύνταγμα της ΠΓΔΜ έχει θέση δίπλα στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, το Ταλμούδ, το Κοράνι και τα άλλα Ιερά Βιβλία! Είμαστε βέβαιοι πως ο Πρέσβης Reeker γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αντίθεση με τα Ιερά Βιβλία που υφίστανται εδώ και αιώνες, το σύνταγμα της ΠΓΔΜ είναι σχετικά καινούργιο (περίπου 20 ετών) και μπορεί να αλλάξει πάλι με απόφαση του λαού (έχει γίνει στο παρελθόν).

Η καθαυτού έννοια «Μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας και γλώσσας είναι μια άμεση επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και κλοπή της Μακεδονικής ταυτότητας (Ελληνικής από πολιτιστικής και ιστορικής άποψης) από τους Σλάβους της ΠΓΔΜ. Λόγω του ονόματος ένα «Μακεδονικό έθνος» θα απαιτήσει οτιδήποτε Μακεδονικός/ή/ό. Θεωρούμε ότι η συμπερίληψη του ονόματος «Μακεδονία» ως μέρος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι ταπεινωτική προς τον Ελληνισμό και προκειμένου να προωθήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και μια επιτυχημένη Ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, η λέξη Μακεδονία δεν θα πρέπει να προσδιορίζει τη χώρα, το έθνος ή τη γλώσσα των κατοίκων της ΠΓΔΜ

Πιστεύουμε ότι η εθνικότητα και η γλώσσα τους πρέπει να αναγνωρίζονται επίσημα ως εθνικότητα ή γλώσσα των κατοίκων της “Δημοκρατίας της …” Η μεγάλη Αλβανική μειονότητα, καθώς και οι Ρομά, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι και οι Έλληνες που ζουν στις χώρες της ΠΓΔΜ, όπως αποδεικνύεται από την απογραφή του 2006, δεν ταυτίζονται με τη λεγόμενη «Μακεδονική» ταυτότητα. Ως εκ τούτου, η ερώτηση είναι σε πια από τις ταυτότητες και σε πιο γλώσσα αναφέρεται ο Πρέσβης Reeker;

Για να λήξει η καταστροφική έννοια του Μακεδονισμού, είναι επιτακτική ανάγκη αλλαγής του συνταγματικού ονόματος και Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και μια μεγάλη και ισχυρή χώρα, χρειάζονται συμμάχους, φίλους και πελάτες στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε. Είναι καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενεργήσουν ως σύμμαχοι και φίλοι στην Ελλάδα και να γυρίσουν τη σελίδα αντιστρέφοντας την καταστροφική απόφαση της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της «Μακεδονίας».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinius στην εγκύκλιο οποία εστάλη (868.014 / 26 Δεκ. 1944) ότι «Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τη συζήτηση περί «Μακεδονικού έθνους», περί Μακεδονικής «πατρικής γης», ή περί Μακεδονικής «εθνικής συνείδησης» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει καμία εθνική ούτε πολιτική πραγματικότητα, και αποσκοπεί στη δημιουργία επιθετικών βλέψεων ενάντια στην Ελλάδα», ήταν ορθές στη δεκαετία του 40, όπως είναι ορθές και τώρα. Το παρόν Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναγνωρίζει ως «Μακεδόνες» τα παιδιά του ανθρώπων που ο Stettinius τη δεκαετία του 40 σαφώς προσδιόρισε ότι δεν είναι Μακεδόνες. Μας είναι αδιανόητο να καταλάβουμε πού βρίσκεται η λογική.

Με εκτίμηση,


Δρ. Αντώνης Παπαδόπουλους, Ύπατος Πρόεδρος Δημήτρης Χατζής, Ύπατος Γραμματέας


Κοινοποίηση: Πρέσβη κ. Philip Reeker

Μέλη του Κογκρέσσου

Related posts:

Comments