Η σκαπάνη βρήκε χρυσάφι

28/9/10
 
Εντυπωσιακά ευρήματα στην αρχαία Ελεύθερνα.
 
Εντυπωσιακά ευρήματα στην αρχαία Ελεύθερνα.

Ενα εντυπωσιακό σάβανο που αποτελούνταν από 3.000 χρυσά ελάσματα και ένα μοναδικής ομορφιάς κόσμημα με μια θεά – μέλισσα ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική περιοχή της Κρήτης

Ενα «πολύχρυσο» σάβανο ήταν το φετινό εντυπωσιακό εύρημα του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη στην αρχαία Ελεύθερνα. Μαζί, ένα κόσμημα μοναδικής ωραιότητας, μια θεά – μέλισσα – άνθος. Τρεις χιλιάδες χρυσά ελάσματα συγκροτούσαν το πρώτο. Το δεύτερο είναι μόλις 2-3 εκατοστά, αλλά εξίσου τεράστιο ως προς τη μοναδικότητα και τη σημασία του.

Μία από τις τελευταίες μέρες της ανασκαφικής περιόδου, η σκαπάνη έφερε στο φως τάφο με ένα μεγάλο πιθάρι. Στο εσωτερικό του πιθαριού, δυο σκελετοί, μιας γυναίκας περί τα 25- 27 και ενός αγοριού περί τα 17. Το χώμα ήταν διάσπαρτο από χρυσά ελάσματα.
Οι αρχαιολόγοι ερισυνέλεξαν 2.984 χρυσά ελάσματα καθώς και ένα μοναδικό κόσμημα
 
Οι αρχαιολόγοι ερισυνέλεξαν 2.984 χρυσά ελάσματα καθώς και ένα μοναδικό κόσμημα

Περισυνέλεξαν 2.984 και θα προσπαθήσουν να ανασυστήσουν το ύφασμα που τύλιγε τους νεκρούς (λευκό, από λινάρι ή μαλλί λέει ο κ. Σταμπολίδης) και τα σχέδια με το χρυσό που είχαν ραφτεί επάνω του σαν πλάκες.

Οι βελονιές είναι πάντως ευδιάκριτες, και προσθέτουν συγκίνηση στο εύρημα. Τα φύλλα σχηματίζουν ανάμεσά τους κύκλους, ρόμβους, τετράγωνα και κάτι που μοιάζει με περίτμητες μορφές. Επίσης, ήταν ευδιάκριτος ένας μικρός σκαραβαίος. Αλλωστε ο χρυσός είναι ή αιγυπτιακής προέλευσης ή μικρασιατικής. Μια πλάκα 800 κιλών κρατούσε την είσοδο κλειστή για 27 αιώνες. Από το 680- 670 π.Χ. οπότε και ετάφησαν οι νεκροί, μέχρι σήμερα, κανείς και τίποτα δεν τάραξε την ησυχία τους. Εκτός από τα νερά, που μετακίνησαν τα κτερίσματα.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στα τελευταία κατέχει ένα κόσμημα, που από πίσω θυμίζει κρινάκι. Από μπροστά, όρθιο έχει τη μορφή μιας γυναίκας – πιθανώς θεάς. Δαιδαλική κεφαλή με φενάκη (περούκα) χέρια-στήμονες που κρατούν τους μαστούς και φτερά με λουλούδια. Στην αντιστροφή του, η θεά εξαφανίζεται και εμφανίζεται ένα άνθος. Ενας «γρύλος» όπως τον λένε στην Κρήτη. Πολύσημο.

Ο κ. Σταμπολίδης το συνδέει με τον θησαυρό του Κροίσου αλλά και με το περιδέραιο της Εφεσίας Αρτέμιδος. Πρέπει να μελετήσει όμως τα ευρήματα επισταμένως για να πει τι είδους ταφή έχουμε στον συγκεκριμένο τάφο της Ορθής Πέτρας. Οι συνεργάτες του Εύα Μητάκη, Νίκος Μαραγκουδάκης και Κατερίνα Σκουρλή τον βοηθούν με αφοσίωση στο δύσκολο έργο του.

Μουσείο
Η Ελεύθερνα αναμένει τον ηλεκτροφωτισμό της και τη βελτίωση ενός δρόμου που οδηγεί στην ανασκαφή.

Ο κ. Σταμπολίδης, που εργάζεται άοκνα για το πνευματικό παιδί του, μετά το εντυπωσιακό στέγαστρο του 2006, προετοιμάζει το μουσείο, με «προίκα» 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και εγκεκριμένες.

Η ξενάγηση στην αρχαία Ελεύθερνα έγινε από το Οικομουσείο «Κουρητία Οδός», τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Το σπίτι των Κουρήτων» σε συνεργασία της Αναστασίας Φρυγανάκη και της Βιβιάννας Μεταλληνού με χωριά της περιοχής. Το ίδιο βράδυ στην Ελεύθερνα άναψε το παραδοσιακό ρακοκάζανο και κάτοικοι της περιοχής, με εντυπωσιακή τη συμμετοχή νεολαίας, παρουσίασαν τοπικά τραγούδια με τρόπο εξαιρετικό, ζωντανό και αυθεντικό. Οσο για την παραδοσιακή, ανεπανάληπτη φιλοξενία της Κρήτης, αυτή διέπρεψε.

  • 386 χάντρες
    Τριακόσιες ογδόντα έξι χάντρες από ήλεκτρο, φαγεντιανή, ορεία κρύσταλλο, αμέθυστο, κορνεόλι κ.ά. βρέθηκαν μέσα στον ταφικό πίθο. Επίσης, μια σιδερένια πόρπη στην οποία διασώθηκε μέρος από το ύφασμα που συγκρατούσε.

Αγγελική Κώττη 

akotti@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=33166948

Related posts:

Comments