Συνάντηση Ιβάνοφ – Ναπολιτάνο για το ζήτημα της ονομασίας

05-10-10

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να αναλάβει πρωτοβουλία προς την Ελλάδα, ώστε το παράδειγμα της διευθέτησης της διένεξης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, για τις συνοριακές τους διαφορές, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, για την εκκρεμότητα της ονομασίας, αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία.

Ο κ.Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρώμη με τον κ.Ναπολιτάνο, πρόσθεσε ότι η διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών, πλέον, δεν αποτελεί εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Κροατίας, και το παράδειγμα αυτό, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με τρόπο που να μην εμποδίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ εξαιτίας της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Ο κ. Ιβάνοφ, όπως δήλωσε, ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις θέσεις και τις ενέργειες της χώρας του με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον κ. Ιβάνοφ για τις προσπάθειες της Ιταλίας σχετικά με την ανάπτυξη των Βαλκανίων και για την συμβολή της ιταλικής παρουσίας στην περιοχή.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, Ράσμουσεν, ότι για να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρέπει προηγουμένως να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία».

«Ως αποτέλεσμα αυτού, η Μακεδονία δεν προσκλήθηκε να ενταχθεί στη Συμμαχία στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι το 2008 και τώρα η Μακεδονία προσφεύγει κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, Ερβαν Φουερέ, επανέλαβε σήμερα τη θέση της Ε.Ε. δηλώνοντας ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος είναι ουσιαστικής σημασίας όσον αφορά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – ΠΓΔΜ.

«Η θέση της Ε.Ε. για το ζήτημα είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πέρυσι σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επρόκειτο για ενθάρρυνση προς την κυβέρνηση να διευθετήσει το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό. Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει ακόμη», δήλωσε ο κ. Φουερέ ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα έχει διαμηνυθεί σε πολλές περιστάσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/10/2010_358377

Related posts:

Comments