Πανελλήνιο Αρχαιολογικό & Ιστορικό συνέδριο στην Έδεσσα

Στην Έδεσσα θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο με θέμα «Η ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ» υπό την αιγίδα…

…της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και σε συνεργασία με την ΙΖ’ ΕΠΚΑ, το ΑΠΘ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την Διερεύνηση και την Προστασία των Αρχαιοτήτων «Οι Τημενίδες». Η επιστημονική οργάνωση του Συνεδρίου θα λάβει χώρα υπό την επίβλεψη του καθηγητού Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Τιβέριου και της Προϊσταμένης της ΙΖ’ ΕΠΚΑ κας Χρυσοστόμου.

Στο Συνέδριο είναι προσκεκλημένοι πλέον των 20 επιστημόνων-ομιλητών μεταξύ των οποίων καθηγητές Πανεπιστημίων, προϊστάμενοι και αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και ερευνητές από ερευνητικά κέντρα της χώρας και τα θέματα που θα καλύψουν θα επικεντρώνονται στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Έδεσσας και της περιοχή της που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Για την προαγωγή του ανασκαφικού έργου στην περιοχή της Έδεσσας πρόσφατα μάλιστα ενετάχθη στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από τη σχετική έγκριση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιονή το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού: «Ανάδειξη - Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Έδεσσας - Β’ φάση», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, το οποίο αφορά σε ολοκληρωμένη παρέμβαση συντήρησης και ανάδειξης του βορειότερου τμήματος της κεντρικής οδού, στους χώρους 3-9 και στο τριμερές κτίριο αριστερά της κεντρικής οδού σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

Το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Έδεσσας, αλλά και σε άλλες περιοχές του Ν. Πέλλας (Πέλλα, Αρχοντικό κτλ) ενισχύεται επίσης και από την Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έπειτα από προσπάθεια της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Τζάκρη.
«Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής της Έδεσσας αρχαιοτήτων και της μακρόχρονης ιστορίας της περιοχής, που θα συμβάλει στην προβολή και την προώθηση της Έδεσσας ως τόπου και για αρχαιολογικό αλλά και για άλλες συνδυαζόμενες μορφές τουρισμού», δήλωσε η κ. Θ. Τζάκρη.

Πηγή: http://almopia-press.blogspot.com/2010/10/blog-post_3282.html

Related posts:

Comments