Πρόοδο στο θέμα της ονομασίας ζητά ο Μπαρόζο

27/10/2010

Συνάντηση Μπαρόζο – Γκρούεφσκι
  
 
 
Την άποψη ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρούεφσκι.

O Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να επιλύσουν το θέμα το συντομότερο δυνατό και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Η επίλυση του ονόματος είναι σημαντική για τη χώρα σας, για την περιοχή και για όλους μας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι αναμένεται να είναι θετική, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του έχει μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΠΓΔΜ έχει δεσμευτεί πλήρως στην έγκαιρη επίλυση αυτού του θέματος. «Η προσέγγιση της ΠΓΔΜ θα παραμείνει εποικοδομητική και θα υποβάλλουμε ιδέες για να ξεπεραστούν οι διαφορές και να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα θίγει κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ την Πέμπτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στην βελγική πρωτεύουσα.Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο η Επιτροπή αποφάσισε την κατάργηση της βίζα για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ταξιδεύουν στην ΕΕ, όχι μόνο ως αναγνώριση των προσπαθειών που έκανε η χώρα, αλλά και για να προτρέψουν την ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.


Related posts:

Comments