Μακεδονικά στεφάνια στο… χέρι μας

Η συλλογή μακεδονικών στεφανιών του Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζεται σε οθόνη αφής

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Πόσες ευκαιρίες έχει κανείς στη ζωή του, από τη στιγμή που δεν είναι αρχαιολόγος, συντηρητής ή… αρχαιοκάπηλος, να αγγίξει ένα ολόχρυσο μακεδονικό στεφάνι; Καμία ώς σήμερα, αμέτρητες από δω και πέρα. Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μπορούν να δουν από κοντά τη συλλογή του με χρυσά μακεδονικά στεφάνια -η μεγαλύτερη στον κόσμο-, να αγγίξουν κάθε στεφάνι πάνω σε οθόνη αφής, να μεγεθύνουν τμήματά του και να εντοπίσουν περιοχές ενδιαφέροντος για τις οποίες εμφανίζονται πολυμεσικές πληροφορίες.

Αυτή δεν είναι παρά μία μόνον από τις πολλές εκπλήξεις που επιφυλάσσει η καινούργια μόνιμη έκθεση του ΑΜΘ με τίτλο «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels». Η πολυσυζητημένη τον τελευταίο καιρό τεχνολογία της «Διάχυτης νοημοσύνης» (ambient intelligence) μπαίνει στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας σε μία πρωτότυπη έκθεση διαδραστικών συστημάτων με εκθέματα από την αρχαία Μακεδονία. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

Τα διαδραστικά συστήματα μέσω των οποίων παρουσιάζονται τα εκθέματα αποτελούν εφαρμογές του ερευνητικού έργου του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Ο όρος «διάχυτη νοημοσύνη» επινοήθηκε για να περιγράψει τη διάχυτη στο χώρο τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστή: ουσιαστικά ενσωματώνει τον άνθρωπο στο χώρο μέσα από ευφυή περιβάλλοντα που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του και παραμένουν σχεδόν «αόρατα». Για παράδειγμα, ο επισκέπτης του ΑΜΘ για να φυλλομετρήσει τη συλλογή με τα στεφάνια δε θα χρειαστεί παρά να φυσήξει σε ένα… ανεμομυλάκι αντί να χειριστεί πληκτρολόγιο ή «ποντίκι».

Το ψηφιακό περιεχόμενο των συστημάτων που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει αντικείμενα από την πλούσια συλλογή του, ενώ παρουσιάζει επίσης και γενικότερα αρχαιογνωστικά θέματα. Εκτός από τα χρυσά μακεδονικά στεφάνια, που παρουσιάζονται μέσα από το σύστημα «Πανόπτης», στη νέα έκθεση «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels» υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα προγράμματα - ενότητες. Μεταξύ άλλων: το «Περιδέξιον» παρουσιάζει τον κρατήρα του Λυδού, αριστούργημα του 6ου αιώνα π.Χ. και τρία εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής της ρωμαϊκής εποχής από τη συλλογή του ΑΜΘ, με θεματολογία που αντλεί από το μύθο του Καλυδώνιου Κάπρου. Το «Πολύτροπο Ταξίδι» προσφέρει τη δυνατότητα σε πολλούς επισκέπτες ταυτόχρονα να ανακαλύψουν πληροφορίες για διάφορες περιοχές του χάρτη της Μακεδονίας πάνω σε ένα ειδικό τραπέζι, ενώ το σύστημα «Μία μέρα σε ένα αγρόκτημα» δείχνει στους επισκέπτες πώς ήταν κτισμένη μια αρχαία αγροικία κοντά στη σημερινή Ασπροβάλτα. Σε οθόνη αλληλεπίδρασης μεγάλου μεγέθους, το «Πολύαπτον» παρουσιάζει με απίστευτες λεπτομέρειες την καλοδιατηρημένη τοιχογραφία ενός αρχαίου συμποσίου, η οποία βρέθηκε σε μακεδονικό τάφο κοντά στο σημερινό Αγ. Αθανάσιο. Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο www.makedonopixels.org.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=100&artid=64822

Comments