ΠΓΔΜ: Διαμαρτυρία διπλωματών της ΕΕ,στην κυβέρνηση, για προσβλητικό άρθρο εναντίον τους, από βουλευτή του VMRO-DPMNE

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επέδωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στα Σκόπια, για προσβλητικό άρθρο…


Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επέδωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στα Σκόπια, για προσβλητικό άρθρο κατά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη χώρα, από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.
Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, Α1, οι πρέσβεις της ευρωπαϊκής «τρόικα» (οι πρέσβεις της νυν, της πρώην και της επόμενης προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ) στα Σκόπια, στην επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, υπογραμμίζουν ότι ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, σε άρθρο του προ ημερών σε ημερήσια εφημερίδα των Σκοπίων, χρησιμοποίησε εξαιρετικά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ.
Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν στην επιστολή τους ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιέννης και συγκεκριμένα το άρθρο 29 που αφορά την προστασία της ελευθερίας, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των διαπιστευμένων, στην εκάστοτε χώρα, διπλωματών.
Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, σε άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Σπιτς», κατηγόρησε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην ΠΓΔΜ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και σημείωσε ότι οι δραστηριότητες του παραπέμπουν σε «κομματικό και ιδεολογικό φερέφωνο».
Ο Βλάτκο Γκιόρτσεφ, με αφορμή την κριτική που άσκησε πρόσφατα ο Έρβαν Φουερέ στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τις επιθέσεις της προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, χαρακτήρισε τον Φουερέ ως «ανιαρό γραφειοκράτη» και του καταλόγισε αδυναμία προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών.
Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE σημείωσε στο άρθρο του, ότι κάθε φορά που οι πολίτες της χώρας βλέπουν στην τηλεόραση δηλώσεις του κ.Φουερέ για την πολιτική της κυβέρνησης, μένουν άναυδοι και δυσανασχετούν με αυτές, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το κύρος της ΕΕ στην κοινή γνώμη της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «Α1», η απάντηση του κ. Γκρούεφσκι στην επιστολή των τριών πρέσβεων ήταν ότι τα σχόλια του κ. Γκιόρτσεφ για τον κ. Φουερέ αποτελούν προσωπική θέση του βουλευτή.
Το άρθρο του βουλευτή είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, όμως πριν μερικές αφαιρέθηκε από αυτήν.
Συχνά, αρκετά ΜΜΕ των Σκοπίων, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τις αναφορές και την κριτική του κ.Φουερέ για ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές. Ωστόσο προσθέτουν ότι ο κ.Φουερέ σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις, καθώς οι θέσεις του έχουν την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών και ως τέτοιες πρέπει να εκλαμβάνονται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.


Related posts:

Comments