Διαμαρτύρονται οι Σκοπιανοί στην ΕΕ για τον όρο «μακεδονικός»

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε σήμερα τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Έρβαν Φουερέ, προκειμένου να του ζητήσει εξηγήσεις γιατί στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, δεν χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονικός-η-ο». Όπως τόνισε, «είναι απαράδεκτο η Επιτροπή να μην χρησιμοποιεί τον όρο μακεδονικός-η-ο και το λάθος αυτό να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα μάλιστα με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το γεγονός πως στην έκθεση για την ΠΓΔΜ δεν κατονομάζονται ο «μακεδονικός» λαός ή η «μακεδονική» γλώσσα αλλά χρησιμοποιούνται διατυπώσεις όπως «ο λαός της χώρας» και «η επίσημη γλώσσα του κράτους», αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας, κάτι που «συνιστά διακριτική μεταχείριση και αποτελεί προσβολή για τους πολίτες της ΠΓΔΜ».

Ο κ.Φουερέ από την πλευρά του απάντησε ότι στην έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ, η χώρα αναφέρεται με το πλήρες, προσωρινό της όνομα, το οποίο χρησιμοποιείται και στον ΟΗΕ, ενώ για το ζήτημα της γλώσσας δήλωσε: «Ζητούμε συγγνώμη για κάθε παρεξήγηση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στην πολιτική των Βρυξελλών. Εάν με ρωτήσουν ποιά είναι η γλώσσα της χώρας, θα πω ότι είναι η μακεδονική. Πιστεύω ότι πρόκειται για καθαρή παρεξήγηση. Οι Βρυξέλλες είναι απόλυτα ενημερωμένες αναφορικά με την ευαισθησία αυτού του ζητήματος», συμπλήρωσε ο κ.Φουερέ.

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση(SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι ο όρος ««μακεδονικός-η-ο» δεν χρησιμοποιείται συστηματικά στις τέσσερις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ και καταλόγισε ευθύνες γι΄αυτό στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=201188&cid=5

Related posts:

Comments
makedonomachos says:

oute makedonicos,i ,o, tipota voulgariki glosa echete !
den isastan ,den iste kai oute prokaite na iste
MAKEDONES
VOULGARI GENITHIKATE !
KAI VOULGARI THA PETHANETAI !