Βολές κατά των Σκοπιανών από Διεθνείς Οργανισμούς για σοβαρό περιορισμό της Ελευθερίας της Έκφρασης

Δεν σταματάνε οι αρνητικές εκθέσεις και αυστηρές συστάσεις από Διεθνείς Οργανισμούς προς τα Σκόπια λόγω του περιορισμού της Ελευθερίας της Έκφρασης.

Όπως σημειώνει το waz.euobserver.com και είναι γνωστό εδώ και χρόνια, οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά πυκνά, απειλές για την ίδια τους την ζωή τους, υβρεολόγια και μηνύσεις.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί σε λίστες ανεπιθύμητων ατόμων, ενώ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, ανοιχτά φανερώνει δυσπιστία προς συγκεκριμένα ΜΜΕ. Άνθρωποι που τολμούν να ασκήσουν κριτική προς το κυβερνών Εθνικιστικό κόμμα, χαρακτηρίζοναι ως προδότες και δέχονται πιέσεις να σιωπήσουν.

Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και ειδικοί κατηγορούνται συχνά ώς "προδότες" όταν καλούν για συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα.
Η αρκετά άσχημη κατάσταση, ολοένα και χειροτερεύει. Για πρώτη φορά από την έκδοση των ετήσιων Εκθέσεων Προόδου, η Ευρωπαϊκή Κομμισσιόν απευθείας άσκησε τεράστια κριτική στην έλλειψη Ελευθερίας της Έκφρασης στην γειτονική χώρα.

“Αγωγές για Συκοφαντική δυσφήμηση που έχουν για στόχο ανεξάρτητους δημοσιογράφους και δυσβάσταχτα πρόστιμα παραμένουν μέλημα μας. Δημοσιογράφοι που δέχονται πολιτικές πιέσεις και απειλές, αποτελούν βασικό μέλημα μας,” σημειώνουν ειδικοί της Κομμισσιόν.

Λίγες ημέρες πριν η έκθεση παρουσιαστεί, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετάφερε ένα παρόμοιο μήνυμα στα Σκόπια, δηλώνοντας απερίφραστα ότι τα Σκόπια πρέπει να διασφαλίσουν την Ελευθερία της Έκφρασης, ως ένα θεμελιώδες στοιχείο στην Ευρωπαϊκή τους πορεία.

Η δραστική πτώση στην ελευθερία των ΜΜΕ διαφαίνεται και από την σχετική έκθεση των “Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα” για την χώρα. Η ΠΓΔΜ κατέλαβε την 68η θέση στην λίστα με 178 χώρες, κατρακυλώντας από την 34η θέση μέσα σε 12 μήνες.

Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και ειδικοί κατηγορούνται συχνά ώς “προδότες” όταν καλούν για συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα.

Όπως είναι πια κοινό μυστικό, το κυβερνών Εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE αν και αφήνει έντεχνα να διαρρεύσει πως επιθυμεί την εξεύρεση Συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, στην ουσία δεν δείχνει καμία σοβαρή πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Related posts:

Comments