υπουργείο εξω(φρε)νικών 21-11-10

— Συμπαθέστατη η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά μήπως θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο όταν συναντάται με τύπους σαν τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς; Το θέτουμε μια και ο κ. Μπαγίς την επομένη της συναντήσεώς τους επιδόθηκε σε μια από τις γνωστές προσπάθειες συκοφάντησης της Ελλάδας, λέγοντας ότι υποχρεώθηκε να φύγει για τις Βρυξέλλες γιατί δεν έβρισκε τζαμί να προσευχηθεί. Και πρόσθεσε ότι συζήτησε το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα με την κ. Ξενογιαννακοπουλου. Αν ισχύει αυτό, μήπως μπορεί να μας πει η κυρία υπουργός με ποια αρμοδιότητα συζητά θέματα θρησκευτικής λατρείας Πακιστανών, Μπαγκλαντεσιανών και Σομαλών με τον τούρκο υπουργό;

 

— Όσο κι αν ο κ. Μπαγίς δεν θεωρείται από τους πλέον έγκυρους και σοβαρούς εκφραστές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, μάλλον δεν πρέπει να παραβλέψουμε το μήνυμα που στέλνει εδώ και μερικές εβδομάδες για τη «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

— Το είπε μία φορά, δεν δόθηκε έκταση, υποχρεώνεται τώρα και το ξαναλέει σε ελληνικό Μέσο («Τα Νέα»), μπας και τσιμπήσουν τα γνωστά… κορόιδα.
Εμείς θα συμφωνήσουμε με τον κ. Μπαγίς να γίνει συνεκμετάλλευση: Μήπως μπορεί να μας πει πού θα γίνει αυτή και σε τι ποσοστά θα μοιραστεί ο πλούτος που κρύβεται στο Αιγαίο;

— Προφανώς ψάχνει για ιθαγενείς ο κ. Μπαγίς, προσφέροντας ένα θεωρητικό δέλεαρ για να αποσπάσει πρακτικά και εν τη παλάμη τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, το οποίο φυσικά δεν του ανήκει.

— Και ένα ακόμη πιο απλό ερώτημα: Έχει δει χάρτη του Αιγαίου ο κ. Μπαγίς; Γιατί με όποιον χάρτη κι αν το δεις, μόνον σε ένα-δυο σημεία, ανατολικά και νότια της Σαμοθράκης, θα μπορούσε να υπάρξει θεωρητικά από κοινού εκμετάλλευση, εάν και εφόσον υπήρχε ποτέ συμφωνία. Εκτός εάν φυσικά εννοεί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, οπότε θα γίνει η συνεκμετάλλευση με ποσοστά 50-50!

— Δεν είναι καινούργιες οι ιδέες του πάντως. Ας ρωτήσει τον κ. Γιλμάζ ή ακόμη πιο εύκολο (λόγω και των σχέσεών του με την κ. Μπακογιάννη) τον Κ. Μητσοτάκη, να αποκτήσει εμπειρία για συζητήσεις επί χαρτών και επί προτάσεων συνεκμετάλλευσης… Απλώς, λόγω εποχής, μάλλον θα δυσκολευτεί να βρει έναν σύγχρονο Μητσοτάκη στην Αθήνα, ακόμη και με την παρούσα κυβέρνηση.

— Προγραφές θέλουν να στήσουν ορισμένοι στις βαθμίδες συμβούλων και κάτω, αλλά δεν βλέπω να τους το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση. Δεν παίρνω όρκο, αλλά τα Υπηρεσιακά, εκτός τα ανώτατα που θα αφορούν «επείγουσες ανάγκες», θα καταντήσουν σαν το ΑΣΕΠ. Θα αποφασίζουν μετακινήσεις, αλλά σπανίως θα εκδίδεται απόφαση μετακίνησης. Εκτός αν δεχτούν οι υπάλληλοι να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς οικοσκευών κ.λπ.

— Είναι και οι άλλες περιπτώσεις, εκείνων που παρακαλούν με κάθε τρόπο να επιστρέψουν, αλλά επειδή ενοχλούνται από τη δράση και τη φωνή τους προτιμούν να τους κρατούν στο «χρυσό κλουβί» μερικές χιλιάδες μίλια μακριά.

— Μας μπέρδεψε λίγο αυτή η ιστορία με τον ΟΗΕ και το όνομα «μακεδονική» που έχει υιοθετήσει ο οργανισμός για τη σλαβομακεδονική γλώσσα. Τελικά αποδεικνύεται είτε ότι τα Σκόπια έχουν μεγαλύτερη δύναμη παρέμβασης και πιο πειστικά επιχειρήματα, ή απλώς η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από τα θέματα της ταυτότητας και έτσι δεν προσπάθησε ώστε να πάρει μόνιμη μορφή η παράλειψη του απαράδεκτου αυτού όρου στα κείμενα του ΟΗΕ.

— Δεν ξέρω ποιον βοήθησε τελικά αυτή η υπόθεση με τον ΟΗΕ, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Μιλόσοσκι να καυχάται ότι ο ίδιος ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε τον σεβασμό του οργανισμού στη «μακεδονική γλώσσα». Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήταν χρήσιμη η ιστορία αυτή, καθώς μάθαμε έπειτα από τόσα χρόνια ότι η υποτιθέμενη μάχη για τη «γλώσσα» επρόκειτο περί σκιαμαχίας, καθώς σιωπηρά είχαμε αποδεχθεί στον ΟΗΕ ένα από τα βασικά στοιχεία του «μακεδονισμού»…

— Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την προσφορά του πρόξενου στην περιοχή. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι άρχισαν να πιέζουν και να ζητούν την απομάκρυνσή του, δείχνει ότι μάλλον κάτι καλό έχει προσφέρει εκεί ο έλληνας διπλωμάτης.

Πηγή : To Παρόν

Related posts:

Comments