Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεωνΤο ΙΜΕ φέρνει στην Ελλάδα μια συλλογή αρχαίων νομισμάτων

Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος
  
Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων
 
 
24.11.2010 έως 28.02.2011
 
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00
Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-16:00

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση τμήματος της νομισματικής συλλογής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή νομισμάτων της Μικράς Ασίας στον κόσμο. 

Το ΙΜΕ απέκτησε τη νομισματική συλλογή από Γερμανό συλλέκτη. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 13.000 νομίσματα, που αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης θάλασσας και της Μικράς Ασίας. 

Στην έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» του ΙΜΕ ο επισκέπτης μέσα από 160 νομίσματα κάνει ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, από τη Θράκη έως και τη Μεσοποταμία και από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ. 

Εκτός από τις ιστορικές, πολιτικές και θρησκευτικές πληροφορίες που μας παρέχει η εικονογραφία των νομισμάτων, μπορεί κανείς να αντλήσει και οικονομικές πληροφορίες για νομισματικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποτιμήσεις, αλλά και για την έλλειψη μετάλλου για την κοπή νομισμάτων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νομίσματα που απεικονίζουν: θεούς, θεότητες, νύμφες και ήρωες οι οποίοι λατρεύονταν στην πόλη ή το βασίλειο που εξέδιδε το νόμισμα, αναπαραστάσεις ναών και δημόσιων κτηρίων, αγάλματα που κοσμούσαν ιερά ή δημόσιους χώρους, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, θέματα από την Ιλιάδα, μυθικά όντα, σκηνές ή αντικείμενα της καθημερινής ζωής κ.ά. Επίσης τα νομίσματα παρέχουν πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα, όπως η διεξαγωγή κάποιου πολέμου, η μετονομασία πόλεων, η κτίση πόλης ή αποικίας, η σύναψη συμμαχίας μεταξύ πόλεων κ.ά. 

Η έκθεση συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα νομίσματα διηγούνται», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές από Γ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου. 

http://www.elculture.gr/Events/Exhibitions/istories-nomismatwn/fullstory.php?id=39702

Related posts:

Comments