Ο Σκοπιανός Τύπος με μία ματιά 7/12/2010

H Ουτρίνσκι Βέσνικ αναφέρει πως η ΠΓΔΜ είναι ένα βήμα πριν δεχτεί δάνειο 400 εκατομμυρίων Ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως δήλωσε την Δευτέρα, ο Σκοπιανός Υπουργός Οικονομίας, Ζόραν Σταβρέσκι.

Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι Αναλυτές φοβούνται ένα νέο διπλωματικό Φιάσκο για την χώρα, μετά από το πρόσφατο ψήφισμα υπέρ της Συρίας στον ΟΗΕ και εξαιτίας της συνάντησης του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι με τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε. Και οι δύο χώρες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θεωρούνται μη-Δημοκρατικές και θα βλάψουν την εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ.

Η Ντνέβνικ κάνει λόγο για οδηγίες που στάλθηκαν από τον Σκοπιανό Υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς τους Σκοπιανούς πρεσβευτές στις Ευρωπαϊκές χώρες, να εντείνουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε η χώρα να λάβει πράσινο φως για την έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διεξαχθεί μεταξύ 16-17 Δεκεμβρίου.

Η Βρέμε επισημαίνει πως η πρώτη ΣλαβοΜακεδονική Εγκυκλοπαίδεια αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα με μικρό σχολιασμό σχετικά με τα λάθη.

Η Νόβα Μακεδονίγια κάνει αναφορά στις δηλώσεις Γκρούεφσκι ότι η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει διπλωματικές ενέργειες για επίλυση του θέματος της Ονομασίας. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται επίσης η επιστολή Μιλόσοσκι στην Ε.Ε. και η δημόσια έκκληση στον ειδικό Μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς για νέα πρόταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 

Related posts:

Comments