Το κράνος των Αρχαίων Μακεδόνων στις νέες στολές των Σκοπιανών

Δεν χάνουν ευκαιρία να σφετεριστούν την Ιστορία και Παράδοση της αρχαίας Μακεδονίας

Τα Φρυγικού τύπου κράνη των Αρχαίων Μακεδόνων οικειοποιήθηκαν οι Σκοπιανοί στις νέες στρατιωτικές στολές απόδοσης Τιμών.

Όπως φαίνεται από τα πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες, οι Σκοπιανοί σε μια ακόμα προσπάθεια να σφετεριστούν την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, σχεδίασαν μια από τις στολές απόδοσης τιμών να φέρει το γνωστό κράνος Φρυγικού τύπου των αρχαίων Μακεδόνων.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής σχεδίασης των στολών Αλεξάνταρ Νόσπαλ δήλωσε…περήφανος για το έργο τους, επισημαίνοντας πως τα πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

 Το κράνος Φρυγικού τύπου αποτελούσε στον αρχαίο κόσμο έναν από τους γνωστότερους τύπους κράνους μαζί με το Κορινθιακό, Βοιωτικό, Χαλκιδικό, Ιλλυρικό, θρακικό κ.α.

Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ, ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ατομικού οπλισμού των Αρχαίων Μακεδόνων Πεζών, όπως φαίνεται και στις ακόλουθες φωτογραφίες.

Αρχαίο Μακεδονικό κράνος που βρέθηκε στην Βίτσα Ζαγορίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Oι Μακεδόνες πεζοί στην “Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου” φέρουν Φρυγικού τύπου κράνος.

Ο Σκοπιανός υπουργός άμυνας, Ζόραν Κανιανόφσκι προχώρησε ακόμα παραπέρα δηλώνοντας πως “οι στολές συγχωνεύουν την Ιστορία (!) και το παρόν, φανερώνοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, αλλά και την Στρατιωτική μας Ιστορία (!!!)

Related posts:

Comments