Σκοπιανοί στο ΒΒC: “H E.E. μας μπλοκάρει και μας εκβιάζει”

Μετά την Ελλάδα, σειρά είχε η Ε.Ε να δεχθεί σφοδρή επίθεση από τους Σκοπιανούς για την παταγώδη αποτυχία των Σκοπίων ως τώρα, να εισέλθουν στην Ε.Ε και ΝΑΤΟ αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο σύμβουλος του προέδρου Ιβάνοφ, Ρίστο Νικόφσκι, δήλωσε πως τα Σκόπια ψήφισαν υπέρ της Συρίας στο πρόσφατο ψήφισμα, γιατί έπρεπε να κοιτάξουν το συμφέρον τους. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Αλβανική εφημερίδα Κόχα-ε-ρε, εκτόξευσε βαριές κατηγορίες προς την Ε.Ε, δηλώνοντας πως “τους μπλοκάρει και τους εκβιάζει“. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μιλόσοσκι κράτησε ίδια στάση όπως αναφέρεται από την ίδια πηγή.

Όμως ακόμα και στην βόρειο γείτονα της Ελλάδας αυτές τις απόψεις συγκεντρώνουν λίγους υποστηρικτές. Το κύμα κριτικής εναντίον της Εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι για την διάψευση των ΕυρωΑτλαντικών επιδιώξεων ολοένα και αυξάνεται, φέρνοντας σε δυσμενή θέση τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό.

Αντί να ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Διαδικασία Ενσωμάτωσης, οι διοικούντες συναντούν αμφιλεγόμενους Δικτάτορες, υποστηρίζουν ψηφίσματα υπέρ μη-Δημοκρατικών χωρών και βρίζουν Ευρωπαϊκούς Εκπρόσωπους, υποστηρίζουν αναλυτές. Αρκετοί δηλώνουν ευθαρσώς πως η όλη κατάσταση είναι περίπλοκη και εξαιτίας του Διπλωματικού χάους που επικρατεί, ο δρόμος που βαδίζουν τα Σκόπια είναι ασαφής.

Ο Καθηγητής Στέφο Πενταρόφσκι δήλωσε, “η Κυβέρνηση επίσημα δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση προς την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, αλλά η παρούσα κατάσταση στα Σκόπια φανερώνει ότι δεν ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.” Για να προσθέσει, “Το κράτος γίνεται αιτία ώστε τα μέλη της Ε.Ε. να χάσουν το ενδιαφέρον τους για εμάς.”

Ο πρώην πρωθυπουργός Βλάντο Μπουκόφσκι έκανε μια μικρή δήλωση με πολύ νόημα, “τίποτα δεν με καταπλήσσει, αν σκεφτώ ότι ο πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με Δικτάτορες.”

Ο Αναλυτής Σεφέρ Ταχίρι δήλωσε, “οι πρόσφατες δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων, κάνοντας λόγο ότι οι Μουγκάμπε και Αλ Άσαντ είναι πιο σημαντικοί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., απομακρύνει την χώρα από την Ευρωπαϊκή διαδικασία ένταξης. Αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, η οποία δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την ΕυρωΑτλαντική ένταξη.“

Related posts:

Comments