Υπουργείο Εξω(φρε)νικών

Οικεία φιγούρα στους Έλληνες ο μεγάλος αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών.

Φουριόζος πάντοτε, απαιτητικός στα όρια του επιθετικού με τους συνομιλητές του, έβαλε τη σφραγίδα του στα Βαλκάνια με τους βομβαρδισμούς στη Βοσνία και στο Κόσοβο, συνέβαλλε (με την «ευγενική χορηγία» της τότε ελληνικής κυβέρνησης) στο να αμφισβητούνται επίσημα σήμερα τα Ύμια από την Τουρκία, ενώ επιχείρησε να λύσει το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Ποιος δεν θυμάται τον κ. Χόλμπρουκ να φεύγει από την Αθήνα μετά τη συνάντηση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και λίγη ώρα αργότερα, σε μια προσβλητική για ανεξάρτητο κράτος εικόνα, ο βοηθός του κ. Τομ Μίλερ να ανακοινώνει έξω από την βίλα της Εκάλης τη συμφωνία για συνάντηση Ελλάδας και πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη…

Εκεί όπου είχε εγκλωβίσει τη σκοπιανή και την ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείτο ο Κ. Παπούλιας (συμμετείχαν ο αείμνηστος καθηγητής Κρατερός Ιωάννου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας), έχοντας τάξει διαφορετικά πράγματα στην καθεμία. Και όταν αποδείχθηκε η διπλωματική «απάτη», απειλώντας θεούς και δαίμονες υποχρέωσε τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την Ενδιάμεση Συμφωνία…

-Δεν μας έλειψε ποτέ, μια και ενεπλάκη στον πόλεμο της Βοσνίας, τασσόμενος σαφώς υπέρ των μουσουλμάνων και στρεφόμενος εναντίον των χωρών που διατηρούσαν ακόμη σχέση με τη Σερβία. Εκεί αποδείχθηκε και πάλι ο αμοραλισμός του. Χρησιμοποίησε τον Μιλόσεβιτς και τον Καρατζιτς για να επιτύχει τη Συμφωνία του Ντέιτον και μετά φρόντισε να ρίξει τη Σερβία στην πορεία που την οδηγούσε στην εδαφική συρρίκνωση και στην απώλεια του Κοσόβου.

Οι φωτογραφίες του, καθισμένου στο πάτωμα ενός ερειπωμένου κτιρίου, δίπλα σε μαχητές του UCK, έδωσαν το σύνθημα για τη νομιμοποίηση των βομβαρδισμών και την πρώτη, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλαγή συνόρων με βίαιο τρόπο στην Ευρώπη.

Ανεξίτηλη η σφραγίδα που άφησε στο θέμα του Αιγαίου. Εκεί όπου η μεσολάβησή του στα τηλεφωνήματα με τον Θ. Πάγκαλο οδήγησαν στην οδυνηρή συμφωνία «όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες». Αυτό που με περισσό θράσος η τότε κυβέρνηση Σημίτη ονόμασε status quo ante. Το πόσο επιστρέψαμε στην προτεραία κατάσταση με τη συμφωνία Χόλμπρουκ – Πάγκαλου μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να προσεγγίσει τις βραχονησίδες… Εκεί που κάποτε ήταν ελληνική επικράτεια σήμερα δεν επιτρέπεται σε κανέναν να προσεγγίσει, πολύ περισσότερο να αποβιβασθεί στο νησί…

-Όσο για το Κυπριακό, o Ρ. Χόλμπρουκ κατάλαβε νωρίς ότι στο πρόβλημα αυτό καίγεσαι και έτσι δεν κράτησε πολύ η ανάμειξη του ως Προεδρικού Απεσταλμένου. Οι σχέσεις του με τον Ντενκτάς δεν ήταν εύκολες, καθώς είναι δύσκολη η συνύπαρξη ισχυρών προσωπικοτήτων με χαρακτηριστικό την αλαζονεία και την ισχυρογνωμοσύνη. Αλλά και με την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπόρεσε ποτέ να συνυπάρξει ομαλά. Εξάλλου οι ελληνοαμερικανοί και κύπριοι χρηματοδότες του Μπιλ Κλίντον τού έδεναν τα χέρια για να εφαρμόσει τη διπλωματία που ήξερε και είχε εφαρμόσει νωρίτερα στη Βοσνία και στη Σερβία.

Προσωπικότητα που έγραφε και δημιουργούσε την ιστορία, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν θα ξεχαστεί εύκολα, αφήνοντας συγχρόνως και ένα τεράστιο κενό στην αμερικανική διπλωματία,το οποίο δεν καλύπτεται από τη σύζυγο του πρώην αμερικανού Προέδρου…

Στο πλαίσιο περικοπών μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να επανέλθει η ιδέα για εκπροσώπηση της Ελλάδας σε ορισμένες χώρες από τις κατά τόπους κυπριακές πρεσβείες. Ίσως δεν είναι κακή η ιδέα, αρκεί να έχουμε και εναλλακτικές, καθώς εάν λυθεί το Κυπριακό, θα είναι μάλλον αδόκιμο να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά μας σε κάποια χώρα ο πρέσβης που θα έχει ορίσει ο κ. Έρογλου και κατ’ επέκτασιν το (νεο)τουρκικό βαθύ κράτος.
Καταντά αστείο. Η Αθήνα τώρα έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες για πρόοδο στα ελληνοτουρκικά στις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου.

-Εάν δεν έχει συμβεί κάτι κοσμοϊστορικό, να έχει δηλαδή δώσει σαφή δέσμευση και υπόσχεση ο κ. Ερντογάν ότι θα λύσει όλα τα θέματα εάν κερδίσει τις εκλογές, τότε πρόκειται περί ακούσιας πτώσης στην παγίδα που στήνει η Άγκυρα κάθε φορά. Γιατί υποπτεύομαι ότι μόλις κερδίσει τις εκλογές ο κ. Ερντογάν θα ξαναμεταφέρει το γκολπόστ λίγο παρακάτω, εξηγώντας στον κ. Δρούτσα ότι μετά τις εκλογές είναι η στιγμή της συνταγματικής μεταρρύθμισης και μετά τη ρύθμιση του Κουρδικού και πάει λέγοντας… Περίμενε δηλαδή κορόϊδο άλλους έξι επτά μήνες. Και εν τω μεταξύ η Άγκυρα θα κάνει τη δουλειά της.

H Συνέχεια στο Paron.gr

 

 

Comments