Τεράστια επιτυχία η κυπριακή έκθεση στην Ουάσιγκτον

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι επισκέπτες του Μουσείου στην Ουάσιγκτον, στο οποίο παρουσιάζεται η έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών». Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 που η έκθεση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου 2010, επισκέφθηκαν το Μουσείο 1.000.748 άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θησαυρούς της Κύπρου.

Η έκθεση “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών”, η οποία παρουσιάζει πέραν των 260 αντικειμένων από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της Eνετικής Περιόδου, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τις χιλιάδες των Αμερικανών και των ξένων που επισκέπτονται καθημερινά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση περιλαμβάνει και εκθέματα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Μουσείου Πιερίδη-Marfin Laiki Bank, του Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας “Θάλασσα”, του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 που η έκθεση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου 2010, επισκέφθηκαν το Μουσείο 1.000.748 άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θησαυρούς της Κύπρου.
Εκτός από την έκθεση, παρουσιάζονται και εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή της Κύπρου και του Πολιτισμού της. Στις 16 Νοεμβρίου 2010, ο καθηγητής Stuart Swiny, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κυπριακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έδωσε διάλεξη στην Ουάσιγκτον για την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου με θέμα “Timeless Cyprus”. Σε μιαν άλλη εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος: Γαστρονομικό Σταυροδρόμι της Μεσογείου», ο Δρ William Woys Weaver, ειδικός σε θέματα ιστορίας φαγητού και μαγειρικής, Διευθυντής του Keystone Center για τη μελέτη της τοπικής κουζίνας στο Devon της πολιτείας Pennsylvania, εξήγησε πώς οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί που πέρασαν από την Κύπρο στα χρόνια της αρχαιότητας επηρέασαν την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Δρ George J. Soleas, οινολόγος, Αντιπρόεδρος του Liquor Control Board of Ontario (Logistics and Quality Assurance Divisions) με έδρα το Τορόντο του Καναδά, παρουσίασε τα κρασιά της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία της Κουμανταρίας, καθώς και στον τρόπο παραγωγής της. Μέχρι το Μάιο του 2011, περίοδο κατά την οποία η έκθεση θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προγραμματίζονται και άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις με θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Πηγή: Sigmalive.com

Related posts:

Comments