Τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου - Οι Πυραμίδες της Γκίζας

pyramids of giza - Πυραμίδες της Γκίζας

Οι Πυραμίδες ενσαρκώνουν την πανανθρώπινη επιδίωξη της αθανασίας και μοιάζουν να την εκπληρώνουν περισσό­τερο οπό οποιαδήποτε άλλη κατασκευή στη Γή. Ήταν ήδη πολύ αρχαίες στον καιρό του Αντίπατρου και οι αιώνες που πέρασαν από τότε δεν έχουν αφήσει σχεδόν ούτε σημάδι επάνω τους. Πλησιάζουν το ιδεώδες του άφθαρτου πε­ρισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μνημείο.

Είναι βαθιά μυστηριώδεις και ταυτόχρονα εντελώς απλές ανήκουν πλέον στην κατηγορία των αρχέτυπων. Από το Λούβρο στο Παρίσι μέχρι το Κανάρι Ουάρφ στα Λονδίνο οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες μιμούνται το σχήμα τους Είναι συνηθισμένες στις ταινίες τρόμου και στα βι­βλία κόμικς. Καταστήματα που εντρυφούν στην εναλλακτική ιατρική και την απόκρυφη λογοτεχνία, έχουν ράφια ολόκληρα με θεραπευτικές μικρές πυραμίδες και βιβλία που θεωρητικοποιούν τη μυστικιστική σημασία τους

Αν το ανθρώπινο είδος εξαφανιζόταν από τον πλανήτη αφήνοντας πίσω του μόνο τη Μεγάλη Πυραμίδα ως παρά­δειγμα του τι θα μπορούσε να κάνει, θα ήταν ο καλύτερος μάρτυρας του βαθμού στον οποίο ο άνθρωπος κατάφερε να χειραγωγήσει τον υλικό κόσμο και το συνάνθρωπο του.

Οι Πυραμίδες φανερώνουν μια θαυμαστή δεξιότητα στη χρήση της διαθέσιμης την εποχή εκείνη τεχνολογίας και

Αν το ανθρώπινο είδος εξαφανιζόταν από τον πλανήτη αφήνοντας πίσω του μόνο τη Μεγάλη Πυραμίδα ως παρά­δειγμα του τι θα μπορούσε να κάνει, θα ήταν ο καλύτερος μάρτυρας του βαθμού στον οποίο ο άνθρωπος κατάφερε να χειραγωγήσει τον υλικό κόσμο και το συνάνθρωπο του.
μια τρομερή Συγκέντρωση κοινωνικής προσπάθειας. Από μια πλευρά αποτελούν μνημεία ενός γιγάντιου εγωισμού, αλλά μπορούν να θεωρηθούν και ως απόδειξη του πού μπορεί να φτάσει ένα ολόκληρο έθνος για να επιβεβαιώσει μια θρησκευτική τάξη με επίκεντρο τον Φαραώ. Όχι ως άτομο, αλλά ως σημείο επαφής ανάμεσα στη Γη και τον Ουρανό. ανάμεσα στο φθαρτό και το αιώνιο

Ο πιο ισχυρός συμβολισμός των Πυραμίδων είναι το ίδιο το σχήμα τους. το οποίο απεικονίζει τις ακτίνες του θεού Ρα του Ηλιου. Οπως απλώνονται για να φτάσουν στη Γη. Μερικά κείμενα μιλούν για το βασιλιά που -ανεβαίνει στον ουρανό πάνω στις ακτίνες του Ήλιου». Ο βασιλιάς θαβόταν κάτω από το σύμβολο του θεού που επρόκειτο να συνα­ντήσει.

Αλλά κατά τη διαδικασία ουτή τα νεκρό σώμα του βασιλιά έπρεπε να μείνει άθικτο Οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως η περιπλανώμενη ψυχή επιστρέφει τακτικά στο σώμα της και χωρίς αυτό θα χαθεί. Η πυραμίδα δεν ήταν μόνο ένα διάγραμμα των ακτινών του ήλιου και μια σκάλα προς τον ουρανό πιο πρακτικά, ήταν επίσης ένας τύμβος, ο μεγαλύ­τερος πέτρινος τύμβος που θα μπορούσε να υψωθεί για να προστατέψει το νεκρό σώμα του βοσιλιά.

Το κτίσιμο των Πυραμίδων έγινε οε μια περίοδο πέντε αιώνων. στη διάρκεια της οποίος τέθηκαν τα θεμέλια του αιγυπτιακού πολιτισμού. Κατά την περίοδο αυτή κτίσθηκαν περισσότερες από 25 βασιλικές πυραμίδες σε αρκετές τοποθεσίες κατά μήκος του Νείλου. Αλλά οι Πυραμίδες του θρύλου βρίσκονται στην έρημο, στην άκρη της Γκίζας, λίγο νότια του Καΐρου, απέναντι από τη Μέμφιδα. την αρχαία πρωτεύουσα των βασιλέων

Η αντίθεση ανάμεσα στη Μέμφιδα κοι την πόλη των νεκρών, στη δυτική πλευρά της κοιλάδας είναι εντυπωσια­κή Τόσο λίγα απομένουν οπό την πόλη των ζωντανών που είναι δύσκολο να φανταστείς πως για περισσότερα από 2 900 χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του πλουσιότερου και πιο

εντυπωσιακού βασιλείου της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Οι άνθρωποι ζούσαν σε πλίνθινα σπίτια που πολυ γρήγορα καταστράφηκαν Αλλά η μετά θάνατον κατοικία τους ήταν πολύ σημαντικότερη και απαιτούσε για την κατασκευή της στερεότερα υλικά.

Οι τάφοι των βασιλέων αυτού του ισχυρού κράτους ήταν από τα πια στέρεα οικοδομήματα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Η μεγαλύτερη, η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα. είχε ύψος 146 μέτρα. Κτίστηκε μέσα σε μια μόνο γενιά και ακολούθησε, 50 χρόνια αργότερα η κατασκευή της λίγο μικρότερης Πυραμίδος του γιου του Χέοπα, Χεφρήνου (143 μέτρα ύψους). Είκοσι πέντε χρόνια μετά κτίσθηκε η Πυραμίδα του Μικερήνου. Ο Χεφρήνος έκτισε την Πυραμί­δα του σε μια λίγο ψηλότερη τοποθεσία από εκείνη που ειχε επιλέξει ο πατέρος του και έτσι από μακριά φαίνεται ψηλότερη Στην εποχή του σμιλεύτηκε και η Μεγάλη Σφίγ­γα σε ένα βράχο που βρισκόταν στην περιοχή

Η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν το προϊόν δοκίμων και λαθών στην τέχνη της οικοδόμηοης πυραμίδων που διήρκεσαν πάνω από έναν αιώνα Σε μια στερεή δομή που ζυγίζει εκατομμύρια τόνους, δημιουργούνται τεράστιες εσωτερι­κές δυνάμεις και πιέσεις. Ένα από τα πιο εκπληκτικά χαρακτηριστικά των Πυραμίδων της Γκίζας είναι η ακρίβεια με την οποίο σχεδιάστηκαν και οικοδομήθηκαν αυτά τα τεράστια κτίσματα Πρώτα απ όλο. ήταν σημαντικό να είναι ή βάση της πυραμίδας πραγματικό τετράγωνο Οι πλευρές της Μεγάλης Πυραμίδας είναι 230 μέτρα η κάθε μία και οι σύγχρονες μετρήσεις διαπίστωσαν μεγίστη δια φορά ανάμεσα στη μεγαλύτερη και τη μικρότερη πλευρά μόλις οκτώ εκατοστών. Είναι άγνωστο μέχρι σήμερα πως επιτεύχθηκε αυτή η ακρίβεια. Μεγάλες προσπάθειες έγιναν επίσης για να κτισθούν οι πυραμίδες πάνω σε έναν ακριβή άξονα βορρά · νότου. Και πάλι τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτο οι πλευρές της Μεγάλης Πυραμίδος αποκλίνουν από τα σημεία του ορίζοντα κατά ελάχιστες μόνο μοίρες. Μόνο με επιδέξιες αστρονομικές παρατηρήσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Αφού έμπαιναν τα θεμέλια, μπορούσε να αρχίσει ο άθλος της κατασκευής της πυραμίδας Οι στατιστικές είναι τρομερές η Μεγάλη Πυραμίδα υπολογίζεται πως περιέχει 2.3 εκατομμύρια ασβεστολιθικούς ογκολίθους, ο καθενός από τους οποίους ζυγίζει περίπου 2.5 τόνους Αν υποτεθεί ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της 23χρο του Χέοπα, αυτό σημαίνει πως οι εργάτες λατομούσαν, μετέφεραν και τοποθετούσαν στη θέση τους κατά μέσο όρο 100 000 ογκόλιθους τo χρόνο. Κανείς δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν σε αυτό τo έργο. Όταν ο Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, περίπου 2 000 χρό­νια αργότερα, πληροφορήθηκε πως 400000 άνθρωποι εργάζονταν κάθε χρόνο για την οικοδόμηση της Μεγάλης Πυραμίδας χωρισμένοι σε τέσσερις ισάριθμες ομάδες, η καθεμιά από τις οποίες δούλευε για τρεις μήνες.

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι πλούτη οε χρυσάφι και άλλα πολύτιμο υλικά θάβονταν μαζί με τα πτώματα των βασιλέων. Όλες οι βασιλικές πυραμίδες συλήθηκσν αιώνες πριν φτάσουν εκεί οι σύγχρονοι ερευνητές Ακόμα και οι μούμιες των βασιλέων καταστράφηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου – Ο Κολοσσός της Ρόδου

Τα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου – Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

TΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΤΟ ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΣ

Related posts:

Comments