Κάθισαν στο σκαμνί Καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα «Γκιουντέμ» και «Μιλλέτ»

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

17.02.2011

 
Τους επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 210.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση στο πρόσωπο της Χ. Νικοπούλου που αναίτια την είχαν καταγγείλει ότι «έδωσε ως εργασία στους μαθητές της να ζωγραφίσουν το πρόσωπο του Αλλάχ». Φαίνεται, όμως, ότι οι εξ Ανατολών «κάνουλες» έκλεισαν και καλούνται πλέον οι ίδιες να πληρώσουν τις …μαγκιές και όποιες πρωτοβουλίες στον βωμό των συμφερόντων «…Ελευθερία στο μειονοτικό Τύπο» ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τουρκόφωνες εφημερίδες χωρίς ίχνος ντροπής για ό,τι προκάλεσαν με τα αναληθή δημοσιεύματά τους στην επιχείρηση εξόντωσης της δασκάλας του Δερείου
Κοινή ανακοίνωση δύο σκληροπυρηνικών τουρκόφωνων μειονοτικών εφημερίδων βγήκε χθες στο διαδίκτυο όπου χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά τη δικαστική απόφαση που όχι μόνο δε δικαιώνει τη δημοσιογραφική γλώσσα και πρακτική που ακολούθησαν, αλλά παρά την προσπάθεια διάσωσής τους με  επώνυμους μάρτυρες Δ. Δαμιανό, Στ. Σακελλίωνα κ.ά. και χίλιες δύο άλλες παρεμβάσεις στα του Τύπου δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν την άδολη ανάμειξή του σε μια στημένη σκευωρία σε βάρος της Χαράς Νικοπούλου.  Η αναφορά μας αφορά τις εφημερίδες «Γκιουντέμ» της Κομοτηνής  και «Μιλλέτ» της Ξάνθης, οι οποίες έδειξαν απροετοίμαστες από τη δικαστική απόφαση.

Απ΄ ότι φαίνεται το ΔΝΤ πλήττει και το τουρκικό Προξενείο το οποίο μάλλον έκοψε τη χρηματοδότηση στα μειονοτικά έντυπα ή δεν φαίνεται διατεθειμένο όπως γινόταν στο παρελθόν, να καλύπτει τα «σπασμένα» δικαστικών περιπετειών.

Το τι έκανε τους μειονοτικούς «συναδέλφους» μας να βγάλουν αυτήν την ανακοίνωση, από τη στιγμή μάλιστα που ήταν άκρως εριστικοί, αποκαλύφθηκε καθώς αυτοί που τους έκαναν πλάτες στο βρώμικο παιχνίδι που έπαιζαν, τους εξέθεσαν. Οι ίδιοι δεν είναι αυτοί που περήφανα έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν ποτέ συγγνώμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, και δεν έχουν πληρώσει ακόμα ούτε ευρώ για την καταδίκη που αφορούσε τον Πομάκο Σεμπαετίν Καραχότζα; Να ξέρουν, λοιπόν, οι μειονοτικοί και μη συνάδελφοί μας ότι δεν υπάρχει ασυλία και ότι οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται ισότιμα για όλους. Δε γίνεται κανένας μας να γράφει ότι του έρθει στο μυαλό και φυσικά είμαστε όλοι υπόλογοι στο τι γράφουμε και τι λέμε. Η συγχορδία επιθέσεων στην ανυπεράσπιστη δασκάλα του Δερείου, πλην μιας εφημερίδας, που ζήτησε δημόσια συγνώμη και η αγωγή ανακλήθηκε, της «Μπιρλίκ», αντιμετωπίστηκε όπως άρμοζε. Στη συνέχεια δημοσιεύεται σε μετάφραση στα ελληνικά ολόκληρη η ανακοίνωση, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο πολύ προσεγμένο site, tourkikanea.gr

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ «ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ» ΚΑΙ «ΜΙΛΛΕΤ» – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

«Καμία ποινή, λογοκρισία και πίεση δεν πρέπει να αποτελέσει όχημα εξαφάνισης….
Οι αγωγές που υπέβαλε μια Ελληνίδα δασκάλα σε βάρος της εφημερίδας «Γκιουντέμ» που βγαίνει στην Κομοτηνή και σε βάρος της εφημερίδας «Μιλλέτ» που βγαίνει στην Ξάνθη, περατώθηκαν με αστρονομικές ποινές σε βάρος των εφημερίδων μας. Η εφημερίδα «Μιλλέτ» τιμωρήθηκε με 60 χιλιάδες και η εφημερίδα «Γκιουντέμ» με 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμα και αν οι εφημερίδες προσφύγουν στο Εφετείο, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν η μεν εφημερίδα «Γκιουντέμ» 20 και η δε «Μιλλέτ» 30 χιλιάδες ευρώ.

Οι εφημερίδες «Γκιουντέμ» και «Μιλλέτ» είναι εφημερίδες τουρκόφωνες που εκδίδονται εβδομαδιαία και δίνουν αγώνα να σταθούνε όρθιες. Σε κάθε μια από τις εφημερίδες εργάζονται τρία άτομα. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα κάνουν όλες τις δουλειές, της διανομής συμπεριλαμβανομένης. Δε διαθέτουν επενδύσεις του τύπου τυπογραφείο κ.ά.
Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια πως το δικαστήριο φαίνεται να έχει την πρόθεση να καταστρέψει και να εξαφανίσει και τις δύο εφημερίδες.

Πιστεύουμε πως αυτές οι δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των εφημερίδων αποφάσεις έχουν την πρόθεση ενός χτυπήματος στην ελευθερία του Τύπου. Εμείς πάντοτε κινηθήκαμε στη βάση του θεμελιώδους καθήκοντος «της δημοσίευσης ειδήσεων και ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

Πιστεύουμε πως ενώπιον αυτών των εξελίξεων που τείνουν να μας εξαφανίσουν, έχουμε υποστεί μια μεγάλη αδικία.

Έχουμε την άποψη πως κανένα μέλος του Τύπου και φορέας δεν πρέπει να μένει άφωνος μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Για αυτό το λόγο αρχίζουμε έναν αγώνα για την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Για όσο διαρκεί η καμπάνια μας με τίτλο: «Ελευθερία στον μειονοτικό Τύπο» θα έχουμε το σήμα που ετοιμάσαμε στην πρώτη μας σελίδα.

Καλούμε κάθε άτομο και φορέα που υπερασπίζεται και πιστεύει στην ελευθερία του τύπου, να στηρίξει την καμπάνια μας».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=65264

Related posts:

Comments