Βουλγαρία και ΠΓΔΜ έχουν κοινή ατζέντα

24 Φεβρουάριος 2011

 

 
Η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ έχουν κοινή ατζέντα στην οποία εργάζονται δυναμικά, υποστήριξαν στη συνάντησή τους στη Σόφια ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ και οι Βούλγαροι υφυπουργοί Ντιμίταρ Τσάντσεφ και Κονσταντίν Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το μικτό επιμελητήριο που ιδρύεται στα Σκόπια, το κέντρο κοινής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας και οι διεργασίες για νέα δίοδο στα κοινά σύνορα μεταξύ των χωριών Στρουμιάνι και Μπέροβο “είναι τα στοιχεία της συνεργασίας, που θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις” κατά την κοινή θέση των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να καταρτιστεί σχέδιο “Μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής και της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ”, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη η Βουλγαρία να μοιραστεί την εμπειρία της στην αξιοποίηση των προενταξιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την “τεχνογνωσία” της στις επαφές με τους ευρωπαϊκούς χρηματιστικούς θεσμούς “ιδιαίτερα στα σχέδια κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών” (σ.σ.: Σόφια και Σκόπια συζητάνε ήδη δεκαπέντε χρόνια σχετικά), ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η βουλγαρική πλευρά θα μεσολαβήσει ενώπιον των τραπεζικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της χρηματοδότησης του τμήματος της γραμμής στην ΠΓΔΜ.

Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ ευχαρίστησαν τη Βουλγαρία για την μεταφορά πολιτών της χώρας αυτής από τη Λιβύη στη Σόφια με βουλγαρικό κυβερνητικό αεροσκάφος χθες, στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού των Βούλγαρων από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

“Γενική αμοιβαιότητα” είναι ο κύριος άξονας που πρέπει να δώσει το στίγμα του διμερούς Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας, το βουλγαρικό σχέδιο του οποίου έχει επιδώσει η Σόφια στα Σκόπια πριν ένα χρόνο

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2011/02/blog-post_6314.html#ixzz1EuzVPgc3

Related posts:

Comments