Περιφερειακό ομόφωνο όχι στη συγχώνευση – κατάργηση σχολείων

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
 

25.02.2011
  
Ο Άρης Γιαννακίδης «πετά το μπαλάκι» στους Δήμους που θα συναποφασίσουν μετά από διαβούλευση, ασχέτως των υπηρεσιακών προτάσεων του υπουργείου Τρεις ώρες έξω από το κτίριο της πρώην νομαρχίας κρατώντας πανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας παρέμειναν μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Πέπλου, των Λαβάρων, Ριζίων και Μεταξάδων
 
Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης
 
Την αντίθεσή του σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των οικείων δήμων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξέφρασε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κομοτηνή. Στη συνεδρίαση, στην οποία κυριάρχησε το θέμα των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011 – 2012, παρέστη ως βασικός εισηγητής ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Κελεσίδης. Ο κ. Κελεσίδης δεν κατάφερε να διαλευκάνει το τοπίο, όσον αφορά το ποια σχολεία τελικά θα συγχωνευτούν και είπε τα εξής: «ήδη μάζεψα ένα φάκελο με διαμαρτυρίες φορέων, συλλόγων, δασκάλων και προσπαθώ όλα αυτά μαζί με τις εισηγήσεις να τα διαβάσω, να ξαναμιλήσω με τον κάθε διευθυντή εκπαίδευσης και να καταλήξουμε στην τελική πρόταση. Πρέπει να συνεργάζομαι, όπου, όμως, πρέπει να πάρω απόφαση, την παίρνω και αναλαμβάνω την ευθύνη της απόφασης. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση. Μελετώ, προσπαθώ να λαμβάνω υπόψη και ακούω τους πάντες, προσπαθώντας να κάνω το καλύτερο για την εκπαίδευση, για τα παιδιά, για τον τόπο».
Συγκλονιστική, όμως, ήταν η παρέμβαση της Βασιλικής Λεύκελης εκ μέρους των γονέων και κηδεμόνων των Ρυζίων  για τα σχολεία που προτίθεται να κλείνουν στον Β. Έβρο. «Οι κάτοικοι στα Ρίζια έφτιαξαν το γυμνάσιο τους με έρανο, με προσωπικά τους έξοδα. Και πρόκειται για ένα χωριό που αυξάνεται. Απέναντι, στην Αδριανούπολη, λειτουργούν πανεπιστήμια. Η περιοχή όπως και τα νησιά είναι άγονη, είμαστε στο τριεθνές. Κάποτε τη δική μου γενιά μας υποχρέωσαν να μη μεταναστεύσουμε για το δημογραφικό, δουλέψαμε, δημιουργήσαμε, ούτε άτοκα δάνεια πήραμε, ούτε μόρια για να μείνουμε. Κρατήσαμε τα παιδιά μας και εσείς μας διώχνετε, κρίμα δεν είναι; Εμείς θα αγωνιστούμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό, εκτός αν η Αθήνα έχει άλλο πρόγραμμα». Στη συνεδρίαση μίλησαν οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης και Σουφλίου, Ευάγγελος Πουλιλιός. Επίσης, το παρόν έδωσαν δεκάδες μαθητές, γονείς και καθηγητές σχολικών μονάδων του Έβρου, οι οποίοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του για τις συνενώσεις των σχολείων Πέπλου, Λαβάρων, Ριζίων και Μεταξάδων. Τα παιδιά σήκωσαν πανό εντός της αίθουσας συνεδριάσεων, καθώς και στην είσοδο του κτιρίου πρώην νομαρχίας

«Όλο μιλάμε. Πότε θα πάρουμε αποφάσεις;», διαμαρτυρήθηκαν και αποχώρησαν

«Όλο μιλάμε. Πότε θα πάρουμε αποφάσεις;» διαμαρτυρήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Χρήστος Τρέλλης και Τάκης Χαρίτος, που ζήτησαν να ληφθεί απόφαση για το θέμα χθες κι αποχώρησαν από την αίθουσα. Νωρίτερα στην τοποθέτηση του ο κ. Τρέλλης είχε πει τα εξής: «θεωρούμε ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά αντιδραστική αλλαγή, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού μας. Ανοίγει περαιτέρω δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, πως  μονιμότητα δεν υφίσταται. Το κράτος θέλει να σταματήσει να χρηματοδοτεί κεντρικά τα σχολεία και τα παραδίδει στην «αγορά» μέσω των δήμων. Το «πείραμα» έχει ξαναγίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα σχολεία – επιχειρήσεις να ψάχνουν χορηγούς.  Με τον «Καλλικράτη» οι δήμοι είναι προέκταση του κράτους και τους παραδίδονται αρμοδιότητές του, χωρίς όμως και την απαραίτητη χρηματοδότηση.  Συνεπώς, τη χρηματοδότηση των σχολείων θα αναλάβουν οι γονείς, με επιπλέον φόρους μέσω των δήμων, αλλά και με το επιχείρημα της …εθελοντικής βοήθειας για το «καλό του παιδιού». Την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια του Υπ. Παιδείας, που οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, στην υποχρέωση να επωμισθούν ακόμη περισσότερα βάρη οι γονείς, τη μεγέθυνση των μορφωτικών ανισοτήτων, ειδικά σε βάρος των παιδιών από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, Τάκης Χαρίτος. «Δεν είμαστε αντίθετοι στις αναγκαίες συνενώσεις, είμαστε αντίθετοι στις ισοπεδωτικές», δήλωσε, τέλος, ο Παυλίδης Γιώργος και επέκρινε τον Γιώργο Κελεσίδη, γιατί δεν ανακοίνωσε ποιες σχολικές μονάδες καταργούνται και ποιες σχολικές μονάδες συγχωνεύονται.

Στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν επιβαλλόμενες αποφάσεις. Υπάρχουν θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα που διαβουλεύονται, επικοινωνούν, συνεργάζονται, συναποφασίζουν, όταν λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε μία κοινωνία ενεργών και συμμετοχικών πολιτών. Κανείς δεν αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς». Ο Άρης Γιαννακίδης «πετά το μπαλάκι» στους Δήμους που θα συναποφασίσουν μετά από διαβούλευση, ασχέτως των «υπηρεσιακών προτάσεων του υπουργείου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Στο ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ροδόπης για τις προωθούμενος καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που τέθηκε υπόψη του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρονται τα εξής: «Πληροφορηθήκαμε ότι  διεξάγονται υπόγειες συνεννοήσεις με θέμα την κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Σας υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας). Οι προαναφερθείσες επιτροπές της αυτοδιοίκησης έχουν γνωμοδοτικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας καταργούνται από 01/01/2011, αφού δεν υφίσταται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας είναι άγνωστο εάν θα περάσουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού είναι γνωστό ότι εκκρεμούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση να καταστεί λειτουργικός.   Το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ,  καθώς και σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων. Η συγχώνευση σχολείων  θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι καθημερινά θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους. Η καθημερινή αυτή ταλαιπωρία των μαθητών σαφέστατα θα επηρεάσει και τη σχολική τους επίδοση.

Με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο χρόνο των μαθητών, των πιο σκληρά εργαζομένων Ελλήνων, όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες. Η απώλεια χρόνου λόγω μετακίνησης  θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των μαθητών, αλλά τίθεται και θέμα ασφάλειας στις μετακινήσεις τους.

Στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας, η σχεδίαση καταργήσεων-συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων επί χάρτου είναι επιεικώς επικίνδυνη. Ένας σοβαρός σχεδιασμός επιβάλλει τη συνεξέταση πάμπολλων παραγόντων, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Ο μαθητής δεν πρέπει να μετακινείται με τα πόδια σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι του, δεν πρέπει, εάν είναι εφικτό, να διασχίζει μεγάλες οδικές αρτηρίες, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων και επιπροσθέτως πρέπει να συνεκτιμάται ότι η επικινδυνότητα του αστικού περιβάλλοντος για έναν ανήλικο είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση:

•    είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων που θα αποτελούνται από πολυπληθή τμήματα, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν να επιτελέσουν οι εκπαιδευτικοί το έργο τους με αποτελεσματικότητα.
• Δε θεωρούμε ότι η συγχώνευση σχολείων πρέπει να είναι προτεραιότητα σήμερα. Αντιθέτως, θα έπρεπε να τίθενται ως ζητήματα αιχμής η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών (π.χ. με προγράμματα αντισταθμιστικής αγωγής), η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια σήμερα, όπως η ανέγερση του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ που αποτελεί το επίκαιρο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επίλυση του προβλήματος που προκύπτει με τον μαθητικό υπερπληθυσμό, αλλά και η δημιουργία του 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.
• Το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ  εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για τις επιχειρούμενες αλλαγές. Χωρίς να είναι αντίθετο σε διορθωτικές κινήσεις, που αφορούν κάποιες ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν, διαφωνεί στη «λογική» που υπακούει στις επιταγές του Δ.Ν.Τ. και επιβάλλει ως πρώτιστο μέλημα όχι την ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά το «φθηνό σχολείο» με αιματηρές περικοπές στον χώρο της εκπαίδευσης.
Διαφωνεί με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιχειρεί να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να ερωτηθούν οι αιρετοί εκπρόσωποι τους».

Ο Λάζαρος Τσακμακίδης στη θέση Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Στην ίδια συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εξέλεξε κατά πλειοψηφία, τον πολιτικό μηχανικό, Λάζαρο Τσακμακίδη, ως Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Ο κ. Τσακμακίδης έχει διατελέσει ελεγκτής δημόσιας διοίκησης και Γενικός Διευθυντής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη θέση ήταν, επίσης, οι Λευτέρης Κοταίδης, Φώτης Αγαθονικητιάδης, Ιωάννης Παπαχαρίδης και Γ. Τσόκα. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Τσακμακίδης ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που με αναλογεί. Ευχαριστώ τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και δια μέσου αυτών, υποσχέθηκα προς την κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς τον απλό και ανυπεράσπιστο πολίτη, ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να είμαι στο πλευρό του, στα δίκαια αιτήματα που έχει με τη δημόσια διοίκηση της Περιφέρειας». «Για έναν γραφειοκράτη, ο οποίος μόλις αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία, ως διευθυντής της Περιφέρειας, καλείται να υπερασπίσει τον πολίτη απέναντι στην ίδια υπηρεσία, στην οποία ήταν ανώτατο στέλεχος. Θεωρώ ότι είναι λάθος λογική, σε έναν λάθος θεσμό με τον τρόπο που πάει να υλοποιηθεί», έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος, Θανάσης Μακρής και καταψήφισε την επιλογή.

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους διοικούμενους. Ο περιφερειακός συμπαραστάτης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Ακόμα μία αναβολή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της βιοποικιλότητας

Το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ήταν, τέλος, μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η παράταξη του Γιώργου Παυλίδη, Περιφερειακή Αναγέννηση, είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά είχε συμφωνηθεί η διεξοδική συζήτησή του να γίνει στο προχθεσινό συμβούλιο. Τη σπουδαιότητα του ζητήματος για την περιοχή είχε επισημάνει ο κ. Παυλίδης: «στις περιοχές της υψηλής παραγωγικότητας χιλιάδες συμπολίτες μας χάνουν την περιουσία τους από την υπό-εκτίμηση, γιατί απαγορεύεται η ανοικοδόμηση, ακόμη και κτηνοτροφικών μονάδων, επιτρέπονται μόνο τα φωτοβολταϊκά και οι γεωργικές μονάδες. Τώρα έχουμε και ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο συντάσσει ο φορέας του εθνικού πάρκου στο οποίο απαγορεύεται ακόμη και η ερασιτεχνική αλιεία. Επιτέλους, πρέπει να υπάρξουν λογικές και όχι εξτρεμισμοί». Τις θέσεις του για το νομοσχέδιο παρουσίασε και το ΤΕΕ Θράκης διά του προέδρου, Αργύρη Πλέσσια, όπως και τα νέα νομοσχέδια, αλλά, τελικά, η συζήτηση μεταφέρθηκε για το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=65541

Related posts:

Comments