Καμπανάκι για τα εθνικά από 33 πρώην πρέσβεις

articles1 Μηνύματα από την Κύπρο

25/2/2011

Δημόσια παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά και στον τρόπο με τον οποίο τα χειρίζεται η κυβέρνηση έκαναν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου 33 πρώην πρέσβεις, που για σειρά ετών υπηρετήσαν από διαφορετικά πόστα την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Οι διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η «σημερινή οικονομική συγκυρία να πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα εν όλω ή εν μέρει ανεπανόρθωτα» και συστήνουν την αποφυγή σύναψης συμφωνιών που θα δεσμεύσουν τη χώρα στο διηνεκές, τη στιγμή που η χώρα μας διέρχεται την οικονομική κρίση και έχει μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ.

Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι πρώην πρέσβεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τονίζοντας ότι είναι «προδιαγεγραμμένη η έκβαση της διαπραγμάτευσης εις βάρος εκείνου που δέχεται να συνομιλεί υπό τη συνεχή απειλή του casus belli», καθώς ο απειλούμενος διαπραγματεύεται σαν να έχει ηττηθεί σε πόλεμο και ο «παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται στα μάτια των διεθνών παραγόντων».

Υφαλοκρηπίδα
Οι πρέσβεις τάσσονται εναντίον της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο εφόσον δεν προηγηθεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ προειδοποιούν ότι «η επί μακρόν αποχή εκ μέρους της Ελλάδας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να δώσει λαβή σε παρερμηνείες».

Με την επισήμανση ότι οι διερευνητικές επαφές κινδυνεύουν να εκληφθούν ως διαπραγμάτευση, οι πρώην πρέσβεις τονίζουν ότι δεν μπορεί να «παραμένει μυστικό τόσο το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης όσο και η διαπραγματευτική γραμμή εκκίνησης της ελληνικής πλευράς».

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρέσβεις: Θ. Στοφορόπουλος, Ι. Μπουρλογιάννης, Ι. Σπέτσιος, Εμ. Μεγαλοκονόμος, Ι. Θωμόγλου, Αχ. Εξαρχος, Σπ. Δοκιανός, Εμ. Γκίκας, Ι. Γεννηματάς, ο τέως προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Κ. Οικονομίδης κ.ά.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=55606957

Related posts:

Comments