Σκοπιανοί: «Η αλήθεια μας κερδίζει»!

«Μαγαζάκι» με προπαγανδιστικό υλικό κατά της Ελλάδας σε κεντρικό σημείο του Μοναστηρίου (Μπίτολα).
Η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας σε όλο της το μεγαλείο. (Φωτογραφία Τηλέμαχος Μ. Κόκκος
Τηλέμαχος Κόκκος

08/03/2011

Με κεντρικό σύνθημα «Η αλήθεια πάντα κερδίζει» διοργανώθηκε το σαββατοκύριακο στο Μοναστήρι (Μπίτολα), το 14ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE.

Ο τόπος για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου δεν επελέγη τυχαία. Το Μοναστήρι, πόλη με έντονο (αν και εξαφανισμένο) το ελληνικό στοιχείο, απέχει μόλις 30 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας, μόλις 13 από το φυλάκιο Νίκη – Φλώρινα και άλλα είκοσι από τον τόπο καταγωγής του πατέρα του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, την Αχλάδα Φλώρινας.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος πάνω από 550 σύνεδροι από κομματικές οργανώσεις όλης της χώρας, ενώ ο Γκρούεφσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

Από το πανηγύρι που στήθηκε, όπως γίνεται συνήθως σε όλα τα κομματικά συνέδρια, δεν έλειψαν και τα κιόσκια με προπαγανδιστικό υλικό κατά της Ελλάδας και υπέρ της «αλήθειας της Μακεδονίας».

Διότι, μπορεί ο Σκοπιανός υπουργός των Εξωτερικών Μιλόσοσκι να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, επιμένοντας πως η χώρα του τηρεί κατά γράμμα την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, στην πραγματικότητα όμως οι παραβιάσεις είναι καθημερινές.

Η Συμφωνία προβλέπει την αποφυγή εκ μέρους και των δύο πλευρών προκλητικών ενεργειών που υποσκάπτουν την διαδικασία εξεύρεσης λύσης και υπονομεύουν την ειρηνική διευθέτηση του θέματος.

Αλλά στα πιο κεντρικά σημεία του Μοναστηρίου, της Αχρίδας και του Περλεπέ, καθώς και μέσα στα Σκόπια, σε καταστήματα και κιόσκια πωλούνται χάρτες, μπρελόκ. Βιβλία και πάσης φύσεως προπαγανδιστικό υλικό που αναφέρονται στην «Μακεδονία του Αιγαίου» και διαφημίζουν τον (απαγορευμένο από την Ενδιάμεση Συμφωνία) αλυτρωτισμό.

Ακόμη και σε επίσημες ομιλίες των σημαντικοτέρων κυβερνητικών στελεχών, όπως αυτή που εκφώνησε ο πρωθυπουργός Νίκολας Γκρούεφσκι στην αλβανική πόλη Λιγκένας, στην περιοχή της Λίμνης των Πρεσπών, πίσω του υπήρχε ως φόντο ένα δάσος από σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας.

Το φαινόμενο παρατηρείται και σε επίσημες διεθνείς εκδηλώσεις, όπως είναι οι αθλητικές διοργανώσεις, όπου προσφέρονται ως «δώρα» αναμνηστικά με την φωτογραφία του «ήρωά» τους Γκότσε Ντέτσεφ, ενώ ακολουθεί πάντα γιορτή με αλυτρωτικούς χορούς και τραγούδια.

Related posts:

Comments