Ο Nicholas Hammond μιλάει για Ανδρόνικο
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ανασκαφέα, μελετητή και ιστορικό τέχνης, τολμηρό στοχαστή και άνθρωπο της δράσης, χαρακτήρισε τον Μανόλη Ανδρόνικο ο Βρετανός ιστορικός, καθηγητής τον Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και ελληνιστής Nicholas G. L. Hammond που μίλησε για το έργο του ‘Ελληνα επιστήμονα σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ το 1992.
Οι ανασκαφές του Μ. Ανδρόνικου στη Βεργίνα ήταν αυτές που επιβεβαίωσαν τις ιστορικές εκτιμήσεις του καθηγητή Hammond, ο οποίος γνώρισε από κοντά τον ‘Ελληνα αρχαιολόγο και αναγνώρισε τη συμβολή των ανακαλύψεών του στην απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Τολμηρός Στοχαστής και άνθρωπος της Δράσης…
«‘Οταν το 1976 μου έστειλε ένα αντίτυπο, έγραφε: “θα ήθελα να σας πληροφορήσω – και είσθε ο πρώτος στον οποίο το ανακοινώνω – ότι είμαι πεπεισμένος πως είναι απόλυτα σωστή η εκτίμησή σας ότι η Βεργίνα ήταν η πρωτεύουσα των Μακεδόνων. οι Αιγές… Δεν τολμώ να φαντασθώ ότι ήμουν ο ανασκαφέας των Αιγών». Τον Νοέμβριο του 1977 ανακοίνωσε επίσημα ότι ανέσκαψε τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι ανακαλύψεις του από το 1978 μέχρι το 1991 άνοιξαν μια νέα εποχή στη μακεδονική και Ελληνική αρχαιολογία. Οι τοιχογραφίες, τα χρυσά κοσμήματα, η έξοχη πανοπλία, τα αργυρά αγγεία κ.ά. είναι τελειότερα απ’ οτιδήποτε της ίδιας εποχής στη Νότια Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι η Μακεδονία κυριαρχούσε στον κόσμο στην τέχνη και τη μεταλλουργία.
θα ήθελα να σας πληροφορήσω – και είσθε ο πρώτος στον οποίο το ανακοινώνω – ότι είμαι πεπεισμένος πως είναι απόλυτα σωστή η εκτίμησή σας ότι η Βεργίνα ήταν η πρωτεύουσα των Μακεδόνων. οι Αιγές… Δεν τολμώ να φαντασθώ ότι ήμουν ο ανασκαφέας των Αιγών
Στις πολλές επισκέψεις μου στη Βεργίνα θαύμασα την εκπληκτική δεινότητα του Ανδρόνικου και της ομάδας αρχαιολόγων και τεχνικών του, όπως και την τελειότητα των ερευνών τους υπό την καθοδήγησή του. ‘Ηταν ο εξαιρετικός ανασκαφέας, μελετητής και ιστορικός τέχνης της γενιάς του, που ανέτρεψε άρδην την αντίληψή μας για την αρχαία Μακεδονία σε τέτοιο βαθμό που ποτέ δεν θα υπάρξει όμοιός του. Όπως φάνηκε και από την επιστολή που μου έστειλε, ήταν ένας εξαιρετικά γενναιόδωρος συνάδελφος, ένας τολμηρός στοχαστής και άνθρωπος της δράσης, στον οποίο οι απανταχού μελετητές πρέπει να αισθάνονται βαθύτατο χρέος».
[Αρχείο Σοφίας Φ.]
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS