Κατάληψη Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης Ενόψει Της Κατάργησης Του

Δημοσιεύουμε Επιστολή που λάβαμε από τους μαθητές του  Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης σχετικά με την κατάληψη του σχολείου τους και τους λόγους που τους ώθησαν για την κατάληψη

Είμαστε οι μαθητές του  Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης. Θέλουν να μας κλείσουν το σχολείο, αλλά εμείς διαφωνούμε και γι’ αυτό την τελευταία εβδομάδα το σχολείο μας τελεί υπό κατάληψη.

Το σχολείο είναι η κληρονομιά του τόπου μας και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του.

Λίγα λόγια για το σχολείο μας: το Ιστορικό Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1871 στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και με την προσφορά των Βοϊωτών της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριάρχης συνέβαλε καθοριστικά ώστε να δοθεί η έγκριση λειτουργίας του από το σουλτάνο Αβδούλ Αζίζ.

Στις 28 Μαΐου του 1999, παρουσία της σημερινής υπουργού, στην ομιλία του στο χώρο του Γυμνασίου Τσοτυλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία των δύο σχολείων Γυμνασίου- Λυκείου Τσοτυλίου ως «τηλαυγών φάρων της περιοχής και ολόκληρου του έθνους».

Επιπλέον το σχολείο βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, έχει χαρακτηριστεί δυσπρόσιτο από το Υπουργείο Παιδείας και εξυπηρετεί πολλούς μαθητές από τα γύρω ορεινά χωριά, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις με συγκοινωνιακά μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.

Το προκλητικό είναι ότι θέλουν να κλείσουν ένα σχολείο με κτηριακές υποδομές άριστες: το σχολείο μας στεγάζεται σε ένα κτήριο νεοκλασικό αδιαμφισβήτητης λειτουργικότητας και άψογης αισθητικής συνολικού εμβαδού 21.500 τ.μ. με μεγάλο αύλειο χώρο, εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ολοκαίνουργιο κλειστό γυμναστήριο, εργαστήρια, αίθουσες τεχνολογίας πρόσφατα ανακαινισμένες και εξοπλισμένες και μία βιβλιοθήκη αξιολογότατη 5.000 βιβλίων, τη μεγαλύτερη στο νομό.

Το σχολείο μας δεν ανήκε αρχικά στα σχολεία προς συγχώνευση, ήταν δηλ. εκτός διαβούλευσης, εφόσον φαίνεται να πληρούσε τα κριτήρια που είχε θέσει η υπουργός. Γιατί τώρα αδικαιολόγητα και ξαφνικά είναι προτεινόμενο για συγχώνευση; Ποια τα καινούργια κριτήρια της υπουργού;

Το σχολείο είναι η κληρονομιά του τόπου μας και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του.

Related posts:

Comments