Νέα “μαχαιριά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το όνομα των Σκοπίων

Στο taxalia, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, στο γεγονός ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δεν βλέπουν με ιστορικούς ή αντικειμενικούς όρους, τη διένεξη Ελλάδας-FYROM για το όνομα. Τη βλέπουν μόνο από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, όπως πρόσφατα γράψαμε εδώ με αφορμή την εκδίκαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της προσφυγής των Σκοπίων, για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Διαβάστε, τη νέα δυσάρεστη και αντι-ευρωπαϊκή απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ε.Κ.:

(προσέξτε ότι εισηγητής είναι ο Ζόραν Τάλερ, από τους Σοσιαλιστές της Σλοβακίας, μιας χώρας που στρέφεται συχνά εναντίον της Ελλάδας στο Ε.Κ.)

Ανακοίνωση τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΓΔΜ: Η επιτροπή Εξωτερικών προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου ένα σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ότι αφορά την προσχώρηση της στην ΕΕ. Στο ψήφισμα αυτό ζητείται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ υπογραμμίζονται παράλληλα τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα στη χώρα αυτή, η επιδείνωση της ελευθερίας του τύπου και οι εντάσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.

Η συζήτηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Vasko Naumovski επικεντρώθηκε στην πολιτική κατάσταση και στο θέμα των μποϊκοτάζ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, καθώς και στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών που θα λάβουν χώρα πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού. Συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση της ελευθερίας του τύπου, οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και η διένεξη με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Στο πλαίσιο της επικείμενης 10ης επετείου της συμφωνίας-πλαισίου της Οχρίδας, η οποία έληξε την εθνοτική σύγκρουση στη χώρα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η χώρα του “είναι η Σουηδία των Βαλκανίων όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.”

H συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου στο Taxalia

Related posts:

Comments