Σκόπια κατά Ελλάδας στη Χάγη

n70114000125996932897 Υπέρ της ονομασίας «Σλαβομακεδονία» ο Μπουτάρης
  
19/03/2011
 
Η κυβερνητική προπαγάνδα στην ΠΓΔΜ επικεντρώνεται στην ακροαματική διαδικασία που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να εξεταστεί η προσφυγή των Σκοπίων που εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι.
Της Αγγελικής Σπανού
Ενώ κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση και ενισχύεται η πόλωση πριν καν καθοριστεί επισήμως ημερομηνία εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι συναντήθηκε με δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας προκειμένου να τους ενημερώσει για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη Χάγη. Υποστήριξε ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι καλά προετοιμασμένη και εξήγησε ότι η χώρα του ζητά από το ΔΔΧ να αποφασίσει ότι η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη το 1995, δηλαδή εναντιώθηκε στην επίδοση πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα αναφερόταν με την προσωρινή ονομασία.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων ΜΙΑ, ζητείται επίσης από το ΔΔΧ να δεσμεύσει την Ελλάδα να προβεί άμεσα σε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ, ο οποίος ηγείται και της αντιπροσωπείας της χώρας του στην προφορική διαδικασία, δήλωσε ότι η δικαστική διαδικασία δεν αφορά την πολιτική διένεξη για το ζήτημα του ονόματος μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και ότι το ΔΔΧ δεν θα διευθετήσει τη διαφορά των δύο χωρών αναφορικά με το όνομα. Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια διεθνο-δικαϊκή διένεξη, όπου στόχος της προσφυγής είναι μόνο η Ελλάδα και όχι το ΝΑΤΟ και η οποία αφορά τη συμπεριφορά της Ελλάδας πριν και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφερόμενος στην ετυμηγορία του ΔΔΧ δήλωσε ότι, όποια και αν είναι αυτή, θα γίνει αποδεκτή και ότι δεν θα την προδικάσει πριν να ανακοινωθεί. Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν η προφορική φάση της δικαστικής διαδικασίας να είναι ανοιχτή για την κοινή γνώμη. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ζήτησε να αναφέρεται με ολόκληρη την προσωρινή της ονομασία και όχι με το ακρωνύμιο, βάσει του Ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΜΙΑ, το Δικαστήριο που θα αποφασίσει επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας αποτελείται από 15 δικαστές από όλο τον κόσμο, εκτός από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές της διένεξης έχουν επιλέξει από έναν ad hoc δικαστή. Ο κ. Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας την απόφαση της ΠΓΔΜ να εκπροσωπηθεί από τον κροάτη δικαστή Μπούντισλαβ Βούκας, δήλωσε ότι η επιλογή έγινε έχοντας λάβει υπόψη τη συνεργασία του κ. Βούκας με τη Νομική Σχολή των Σκοπίων, τις καλές συστάσεις, τη στέρεη φήμη και το βιογραφικό του σχετικά με την ενασχόλησή του με το ΔΔΧ. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει ως επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, όλες τις δηλώσεις και τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο τα οποία κρίθηκαν χρήσιμα και πολύτιμα. Το ΔΔΧ θα εξετάσει την προσφυγή μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους της προφορικής διαδικασίας, δηλαδή μετά τις 30 Μαρτίου. Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο το φθινόπωρο, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΜΙΑ.
 

Related posts:

Comments