Το «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις

Η Μύρτις έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. πέθανε σε ηλικία 11 ετών από τυφοειδή πυρετό (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα -Τo «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία κόρη, που πέθανε πριν 2.500 χρόνια από λοιμό που έπληξε την Αθήνα.

Ύστερα από 2.500 χρόνια η Μύρτις ζωντάνεψε ξανά και την Πέμπτη -στις 11:00 το πρωί, οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παραλάβουν από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) -σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της στον Πύργο Αθηνών (Λ. Μεσογειων 2-4, Αμπελόκηποι) το «Σπίτι της Μυρτιδος».

Πρόκειται για ένα «κιβώτιο» από αλουμίνιο και inox που κατασκεύασε με πρωτοβουλία της η κρατική εταιρία ΕΑΒ με υψηλή τεχνολογία και ειδικές προδιαγραφές αντοχής.

Η κατασκευή επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά της Μύρτιδος στο προγραμματισμένο ταξίδι που πρόκειται να κάνει ανά τον κόσμο σε πάρα πολλές εκθέσεις.

Το πρόσωπο και το κεφάλι της Μύρτιδος αναπλάσθηκε πέρυσι με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και με βάση το κρανίο της που είχε βρεθεί πριν μερικά χρόνια στον Κεραμεικό.

Σήμερα, η Μύρτις έχει έρθει πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες του 21ου αιώνα χάρις στην επιστήμη.

Η μορφή της δίνει σε όλον τον κόσμο μια εικόνα για τους ανθρώπους της εποχής του Περικλή.

Η ιστορία της Μύρτιδος

Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του νέου υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, χρονολογήθηκε δε με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.

Με βάση αυτά ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Για τη διερεύνηση του υπεύθυνου παθογόνου η ιατρική-οδοντιατρική ομάδα χρησιμοποίησε τον πολφό τριών άθικτων δοντιών από τρία τυχαία επιλεγμένα κρανία, όπου ανιχνεύτηκαν ίχνη του μικροβιακού παράγοντα. Οι επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi.

Μεταξύ των οστών του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού 11 περίπου χρόνων, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις. Το διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση.

Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, απ’ όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: In.gr

Related posts:

Comments