Οι εκτρώσεις, τα δικαιώματα των ζώων και ο αλκοολισμός απασχολούσαν και.. τους Αρχαίους
Ο Ιπποκράτης, στον όρκο του, δέσμευε τους γιατρούς (και της αρχαίας Ελλάδας) να μην κάνουν εκτρώσεις, αλλά οι στωικοί φιλόσοφοι θεωρούσαν το αγέννητο έμβρυο… φυτό
Tην εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δούλους, οι φιλόσοφοι είχαν ξεκινήσει μία παθιασμένη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των ζώων. Ο Πυθαγόρας καυτηρίαζε την κακοποίηση των ζώων από τους ανθρώπους, ενώ ο φιλόσοφος Πορφύριος ανεδεικνύετο υπέρμαχος της χορτοφαγίας στο πόνημα του «Για την αποχή από ζωικές τροφές». Απόδειξη δε τρανή ότι και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν την ίδια αδυναμία στα ζώα όσο και οι σύγχρονοι δυτικοί άνθρωποι είναι ότι, όταν ο στρατιωτικός-πολιτικός Πομπήιος σκηνοθέτησε μια σφαγή ελεφάντων, προκάλεσε μεγαλύτερη λαϊκή οργή απ’ ό,τι οι σφαγές ανθρώπων.
Σύμφωνα με το – “Oxford Companion to Classical Civilization», παρ’ όλη την αγάπη που έτρεφαν στο κρασί οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν τις ίδιες ανησυχίες με τους σημερινούς ανθρώπους όσον αφορά τη μέθη, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και εν τέλει τον αλκοολισμό.
Η οινοποσία με στόχο τη μέθη είναι το προεόρτιο της τρέλας, προειδοποιούσε ο Πυθαγόρας, ενώ ο Πλούταρχος καταδίκαζε τη συνήθεια των μέθυσων που ζητούσαν κρασί πρωί πρωί προκειμένου να γιατρέψουν τους πονοκεφάλους τους από το μεθύσι της προηγούμενης νύχτας.
Στη Ρώμη, ο επιστήμονας και ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος θεωρούσε ειρωνεία το γεγονός ότι οι άνθρωποι ξόδευαν χρήματα που είχαν βγάλει με μεγάλο κόπο προκειμένου να εξασφαλίσουν κάτι που μπορούσε να βλάψει τον εγκέφαλο τους και να προκαλέσει τρέλα. Όσον αφορά το θέμα της έκτρωσης, οι συζητήσεις ήταν εξίσου έντονες στην αρχαία Ελλάδα και στην Ρώμη, όπως τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκτρώσεις, τα δικαιώματα των ζώων και ο αλκοολισμός – φλέγοντα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου – ήταν μείζονα θέματα που απασχολούσαν και τους Έλληνες και τους Ρωμαίους κατά την αρχαιότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το «Oxford Companion to Classical Civilization» («Οδηγός της Οξφόρδης για τον Κλασικό Πολιτισμό”.
Στην αρχαία Αθήνα θεωρούσαν έγκλημα κατά του νεκρού συζύγου, εάν μια χήρα έκανε έκτρωση στο παιδί που είχε κάνει μαζί του, ενώ επιγραφές σε αρχαιοελληνικούς ναούς αναφέρουν ότι η πραγματοποίηση μιας έκτρωσης καθιστά την γυναίκα που την έκανε ακάθαρτη για 40 ημέρες – όπως σημειώνεται στο βιβλίο.
Η πρώτη διά νόμου απαγόρευση της έκτρωσης θεσμοθετήθηκε στη Ρώμη, το 211 μ.Χ.. και η τιμωρία ήταν προσωρινή εξορία, αλλά η εξάπλωση του χριστιανισμού σκλήρυνε τη στάση κατά της έκτρωσης, θεωρώντας τη δολοφονία έμβιου όντος.
Η αυτοκτονία ήταν ένα άλλο αμφιλεγόμενο θέμα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρώμη η καταδίκη ή μη της αυτοκτονίας εξαρτιόταν από το κίνητρο και τον τρόπο με τον οποίο έφταναν σ’ αυτήν. Τη θεωρούσαν ταιριαστή πράξη εάν ακολουθούσε μία ατιμία, ενώ ο αυτόχειρας που αυτοθυσιαζόταν γινόταν αντικείμενο θαυμασμού
Ο πνιγμός, ο απαγχονισμός ή η πτώση από μεγάλο ύψος θεωρούνταν μέθοδοι αυτοκτονίας ατιμωτικοί και απευκταίοι, ενώ η χρήση όπλου ήταν «πιο αξιοπρεπής, ακόμη και πιο ηρωική», σύμφωνα με τον οδηγό. Υπήρχε, όμως. μία όψη της σύγχρονης ζωής που φαίνεται ότι δεν είχε επηρεάσει ή απασχολήσει καθόλου τους αρχαίους: ο ρατσισμός. Ήταν, μάλλον, σχεδόν άγνωστο πρόβλημα Μόνο οι Ρωμαίοι είχαν την τάση να αντιπαθούν τους ψηλούς, ξανθούς Βορειο-Eυρωπαίους…
Πηγή: Tα Νέα
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
Πρώτη σε εκτρώσεις η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη !!
300.000 (!!) εκτρώσεις το χρόνο περίπου γίνονται στην Ελλάδα των 10-11 εκατομμυρίων, νούμερο που την κατατάσσει πρώτη στη λίστα σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με το περιοδικό spiegel.
Που καταντήσαμε …. ..και είμαστε Έλληνες ορθόδοξοι υποτίθεται……