Ενταση στα Σκόπια μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες

Εκφοβισμός ψηφοφόρων από το VMRO

Του απεσταλμένου μας στα Σκοπια Σταυρου Τζιμα

29-05-11

Πριν από μερικές μέρες, κορυφαίο τοπικό στέλεχος του κυβερνώντος VMRO DPMNE πλησίασε υπάλληλο της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού στην πόλη Μπίτολα και του έδωσε να συμπληρώσει ένα έντυπο. Οπως του είπε, έπρεπε να γράψει τα ακριβή στοιχεία του και από κάτω μια λίστα δεκαπέντε ονομάτων με διευθύνσεις και τηλέφωνα, τα οποία όφειλε να φέρει στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών της άλλης Κυριακής για να ψηφίσουν VMRO DPMNE. «Με δική σου ευθύνη πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν, διαφορετικά σκέψου τη δουλειά σου…», ήταν η προειδοποίηση και για να μη διανοηθεί ότι μπορεί να ξεγελάσει το κόμμα, η εντολή ήταν να φέρει τους δεκαπέντε ψηφοφόρους στην κάλπη μέχρι τις 12 το μεσημέρι και εκεί μπροστά στο εκλογικό τμήμα ο εντεταλμένος κομματικός θα ήλεγχε τoν κατάλογο.

Ενώπιον του κινδύνου να χάσει το ψωμί του και γνωρίζοντας ότι στη χώρα του, την ΠΓΔΜ, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα ελέγχει απολύτως τον κρατικό μηχανισμό, απευθύνθηκε σε συγγενείς και φίλους και ικετεύοντας κατάφερε να συγκεντρώσει τους «15» τους οποίους και παρέδωσε εκεί που έπρεπε βεβαιώνοντας τον κομματικό κομισάριο ότι θα ψηφίσουν «σωστά». Ο κατάλογος όμως διέρρευσε.

Το φως της δημοσιότητας είδαν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και εξακολουθούν να βλέπουν και άλλες τέτοιες λίστες συνοδευόμενες από καταγγελίες για οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού του εκλογικού σώματος για να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Αποκαλύφθηκε, σε μια άλλη περίπτωση, ότι από το VMRO υπόσχονταν σε ζευγάρια που δυσκολεύονταν να τεκνοποιήσουν ότι αν ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα θα τα προτάξουν στις λίστες αναμονής για εξωσωματική γονιμοποίηση! Με καθημερινές αποκαλύψεις αυτού του είδους να πυροδοτούν πολιτική όξυνση και με τους πολίτες απογοητευμένους από την αδυναμία της πολιτικής τάξης, ειδικά της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, να δώσει λύσεις στα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας που τους ταλανίζουν, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες ι την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Αν υπάρχει ένα διακύβευμα σε αυτές, δεν είναι άλλο από τον ίδιο το Νίκολα Γκρούεφσκι. Αν δηλαδή θα τις κερδίσει για τρίτη συνεχή φορά ή θα υπάρξει αποκαθήλωσή του. Αξιόπιστες δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν, αλλά η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι ακόμη και «ψαλιδισμένος» θα νικήσει και πάλι, έστω και αν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Γκρούεφσκι πήρε άνετα τις προηγούμενες εκλογές, αυτές του 2008, με ελληνική «βοήθεια». Τις οργάνωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπου με παρέμβαση της Αθήνας, το ΝΑΤΟ έκλεισε την πόρτα στην ΠΓΔΜ εξαιτίας της διένεξης για το όνομα και φουντώνοντας το πατριωτικό κλίμα, έκανε περίπατο.

Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στην κοίτη του Βαρδάρη. Η σκληρή πραγματικότητα της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η καλπάζουσα διαφθορά και η απουσία ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, αφαίρεσαν πολλή από τη λάμψη του αδιάφθορου, ικανού και αποτελεσματικού ηγέτη. Τώρα το ζήτημα της ονομασίας όχι μόνο δεν κυριαρχεί όπως στις εκλογές του 2008, αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σχεδόν δεν υπάρχει στην προεκλογική ατζέντα των δύο μεγάλων κομμάτων, με εξαίρεση τους Αλβανούς που αξιώνουν συμβιβασμό με την Ελλάδα για να μπει η χώρα στην Ε. Ε. και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, η σλαβομακεδονική κοινή γνώμη έχει «μπετοναριστεί» σε τέτοιο βαθμό στο «εθνικό ζήτημα», ώστε οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον εμπνευστή της θεωρίας του εξαρχαϊσμού, σημερινό πρωθυπουργό…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/05/2011_443913

Related posts:

Comments