Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι νικητής των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ


Ο συνασπισμός της δεξιάς, με 24 κόμματα που συνασπίζονται γύρω από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδείχθηκε νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην ΠΓΔΜ, ενώ τα ποσοστά της αύξησε η αντιπολίτευση.

Με καταμετρημένο περίπου το 98% του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων, το δεξιό κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 39,36% (περίπου 48% είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια), έναντι 33,03 % που αποσπά η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα (περίπου 22% στις προηγούμενες εκλογές).

Τα μικρότερα κόμματα που συμμετείχαν αυτόνομα στις εκλογές συγκέντρωσαν πολύ μικρά ποσοστά και εκτός απροόπτου δεν θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 10% και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,51%.

Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η νίκη του κόμματος του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή σημειώθηκε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και «εμποδίων από την Ελλάδα αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συνεχάρη τον Νίκολα Γκρούεφσκι για τη νίκη του κόμματός του και σημείωσε ότι η ενίσχυση του SDSM στη Βουλή σηματοδοτεί τη δυναμική επανεμφάνιση της αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τη σθεναρή αντίσταση στις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού.

Η επικράτηση του VMRO-DPMNE είναι η τρίτη διαδοχική νίκη του κόμματος αυτού υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι σε βουλευτικές εκλογές (είχε κερδίσει και στις βουλευτικές εκλογές του 2006 και του 2008).

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που θα έχει 123 βουλευτές, αφού στους 120 που υπήρχαν έως σήμερα προστίθενται ακόμη τρεις που θα εκλεγούν από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το VMRO-DPMNE θα εκλέξει συνολικά 53 με 55 έδρες και το SDSM 43 έδρες. Το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι κέρδισε και τις τρεις έδρες που εκλέγει η ομογένεια, η οποία για πρώτη φορά ψήφισε σε εκλογές. Στην προηγούμενη Βουλή το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι είχε 63 βουλευτές και το κόμμα του κ. Τσερβένκοφσκι 27 βουλευτές.

Περίπου 14 βουλευτές αναμένεται να εκλέξει το DUI , ενώ οκτώ έδρες θα έχει το DPA.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα είναι σε θέση να σχηματίσουν, εκ νέου, κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.

Σε όλες τις κυβερνήσεις στη χώρα συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά σε γενικές γραμμές και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τα περισσότερα κόμματα, όσο και στις πρώτες αναφορές των 480 διεθνών παρατηρητών που επιτήρησαν την εκλογική διαδικασία.

Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε περίπου στο 63,5% και θεωρείται υψηλό για τα εκλογικά δεδομένα στην ΠΓΔΜ.
Πηγή: TaNea.gr

Related posts:

Comments