Σοκ στα Σκόπια - Κατά $9,550,000 πιθανότατα μειώνεται η Αμερικανική βοήθεια

FYROM map - Χάρτης των Σκοπίων

Μετά από αρκετές ημέρες συνομιλιών, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των Η.Π.Α (HFAC), πέρασε με ψήφους 23-20 το λεγόμενο Foreign Relations Authorization Act, Fiscal Year 2012, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Σκοπιανών.

Παρά τις προσπάθειες των Σκοπιανών και Τουρκικών lobbies ώστε να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση - ειδικά τις αναφορές προς στα Σκόπια ως FYROM σε επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ - ουσιαστικά δεν κατάφεραν να αλλάξουν τίποτα.

Στο τελικό κείμενο για το FY12 που μπορείτε να διαβάσετε σε περίληψη εδώ, δεν υπάρχει καμία αναφορά της ΠΓΔΜ με το.. καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, αλλά απεναντίας η γειτονική χώρα αναφέρεται ως “FYROM” ή ως “Former Yugoslav Republic of Macedonia“.

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν και τους Τούρκους. Με το Sec 806, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ό,τι θα λάβουν μέτρα που θα υποστηρίζουν την “επανένωση” της Κύπρου (όχι απαραίτητα καλό για εμάς). Παράλληλα όμως με το Sec 808, οι ΗΠΑ καταδικάζουν την Τουρκία και την καλούν να εξαλείψει κάθε μορφή άνισης μεταχείρισης όσον αφορά το ζήτημα της Θρησκείας και να προβεί αμέσως στην αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου!!!

Η κατάσταση εξελίχθηκε ακόμα χειρότερα για τους Σκοπιανούς που πλέον… τρέχουν και δεν φτάνουν. Αύριο θα έχουμε την τελική διατύπωση νομοσχεδίου, σχετικό με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα και ενώ το ύψος της οικονομικής βοήθειας στα Σκόπια για το FY10 ήταν $27,950,000 και για το FY11 ήταν $29,070,000, το αντίστοιχο ποσό που έχει προταθεί για το FY12 και πιθανότατα θα περάσει είναι… $19,520,000.

Με λίγα λόγια οι Αμερικάνοι μειώνουν την οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια κατά $9,550,000, δηλαδή σχεδόν κατά 1/3 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή!!!! Περαστικά τους!!

Related posts:

Comments
Andreas says:

Το παιχνίδι είναι πολυμέτωπο και συνεχές. Η φετεινή διαμόρφωση του θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση πάνω σε μια συνεχώς επιτεινόμενη βάση με στόχο την διατήρηση ή καλυτέρευση του διότι η περιρέουσα ατμόσφαιρα αλλάζει συνεσχώς με διαφοροποίηση των συμφρόντων που πιθανώς να προκαλούνται είτε με ενέργειες των μερών είτε με αλλαγές των συμφερόντων είτε με βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σχεδιασμούς.