H δυστυχία να είσαι Σκοπιανός δημοσιογράφος

Ο Εθνικιστής Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ διαχωρίζει τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους σε “πατριώτες” και “προδότες” σύμφωνα με το ΖΝΜ

Μπορεί καθημερινά οι Σκοπιανοί να γίνονται αντικείμενο χλεύης από τον υπόλοιπο κόσμο για τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματίζονται στα Σκόπια, μπορεί τα φιλικά προσκείμενα προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ να “κλείνει” το ένα μετά το άλλο, οι Σκοπιανοί όμως επιμένουν να ζούνε στον κόσμο τους.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν, καθώς δεν άντεχαν τις απανωτές σφαλιάρες, προσπάθησαν να τραβήξουν τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας από πάνω τους, με νέες προκλήσεις δημοσιογράφων τους στη Φλώρινα, όπως μαθαίνουμε από το γειτονικό Taxalia.

Για να αντιληφθούμε βέβαια πόσο απελπισμένοι μπορούν να νιώθουν αυτοί οι Σκοπιανοί δημοσιογράφοι και να έχουν ξεπέσει τόσο, πρέπει να αναλογιστούμε και σε τι αντίξοες συνθήκες υποβάλλουν τους εαυτούς τους καθημερινά.

Σε μια χώρα που και μόνο να δείξεις συμβιβαστικές διαθέσεις στο ζήτημα της Ονομασίας, εκτός από το να μείνεις άνεργος, μπορεί να κινδυνέψει και η ίδια η ζωή σου, όπως θα διαπιστώσουμε αργότερα, τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Όπως και οι ίδιοι άλλωστε παραδέχονται, ακόμα και ο πρόεδρος της FYROM, Ιβάνοφ, διαχωρίζει τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους σε “πατριώτες” και σε “προδότες”.

Από εκεί να καταλάβετε σε τι καθεστώς και κάτω από ποιές προυποθέσεις είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν καθημερινά.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις της φαρσοκωμωδίας που επικρατεί στα Σκόπια με θύματα τους Δημοσιογράφους μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

http://iwpr.net/report-news/macedonia-press-demand-end-beatings

Περισσότεροι από 500 σκοπιανοί δημοσιογράφοι - με σφυρίχτρες και μπλούζες που έγραφαν “ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΠΛΑΚΩΣΤΕ ΜΑΣ!”, παρέλασαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια την προηγούμενη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για τον πολιτικό εκφοβισμό στα Σκοπιανά ΜΜΕ.

Στις 30 του Σεπτέμβρη είχαμε διαδήλωση ως απάντηση για περίπου 40 περιπτώσεις βίας (!) εναντίον των δημοσιογράφων -από την αστυνομία και εγκληματιών που δούλευαν για πολιτικούς (!!) - τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτό που τελικά τους έκανε έξω φρενών ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του Ζόραν Μποζινόφσκι, επικεφαλής στο Radio Tumba της πόλεως του Κουμάνοβο.

3 άντρες μεταμφιεσμένοι, έχοντας στην κατοχή τους όπλα, μεταλικές μπάρες και μπαστούνια του μπέιζμπολ, μπήκαν στις 25 Σεπτεμβρίου στον σταθμό ενώ ο Μποζινόφσκι και ένας άλλος δημοσιογράφος έκαναν ζωντανό πρόγραμμα. Άρχισαν να χτυπάνε τον πρώτο στο κεφάλι ενώ έσυραν τον δεύτερο έξω με την απειλή όπλου στο πρόσωπο του.

Ο Μποζινόφσκι νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με διάσειση, 3 σπασμένα δάχτυλα, σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο και ένα σπασμένο κόκκαλο στον ωμο του.

“Ο αρχηγός τους φόραγε ένα καπέλο που το είχε χαμηλώσει για να μην φαίνεται καλά το πρόσωπο του αλλά τον αναγνώρισα”, είπε ο Μποζινόφσκι αργότερα στο IWPR. “Ήταν ο Γκόραν Τραικόφσκι- Ταϊτο, μέλος της αστυνομικής μονάδας “Λιοντάρια” (!!) Τράβηξα έναν από αυτούς τους άνδρες κάτω στο πάτωμα και προσπάθησα να προστατέψω τον εαυτό μου από τα χτυπήματα.

http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-journalist-beaten

Αυτή είναι ακόμα μια απόδειξη που δείχνει σε ποιό χαμηλό επίπεδο έχει πέσει η Σκοπιανή κοινωνία. Τους δημοσιογράφους συνέχεια τους μεταχειρίζονται ως “τροφή για τα κανόνια“”, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης δημοσιογράφων Ρόμπερτ Ποπόφσκι στα ΜΜΕ.

Ο Ζόραν Βασιλέφσκι δέχθηκε επίθεση την Τρίτη τα μεσάνυχτα όταν βγήκε από το αμάξι του καθώς πήγαινε σπίτι του. Δύο μασκοφόροι που κουβαλούσαν μεταλικούς στύλους τον πλησίασαν και άρχισαν να τον δέρνουν, η αστυνομία δήλωσε εχθές.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ.

http://www.balkaninsight.com/en/article/death-threats-for-macedonia-intellectuals

Σκόπια- Αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καθηγητές έχουν δεχθεί απειλές για την ζωή τους με βάση την συμβιβαστική θέση τους στο ζήτημα της Ονομασίας.

Ο Μπράνκο Γκέροφσκι, δημοσιογράφος και εκδότης , είναι ένας από τα 10 άτομα που έλαβαν την επιστολή. Δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι απειλές “δυστυχώς έχουν γίνει ένα κοινό γνώρισμα στην συζήτηση για το ζήτημα της Ονομασίας”.

ΕΚΔΟΤΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonian-journalist-fears-his-safety

 

Ο Μπράνκο Γκέροφσκι, εκδότης της Spic, λέει ότι έγινε στόχος ενορχηστρωμένης επίθεσης από τα φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ στο κυβερνών κεντροδεξιό VMRO DPMNE, ως αποτέλεσμα της κριτικής του στην κυβέρνηση

ΑΠΟΛΥΣΗ 8 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΌ ΤΟ KANAL5

http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonian-journalists-expect-more-support

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν για να ζητήσουν καλυτέρευση στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου και καλύτερων συνθηκών εργασίας μετά από την απόλυση 8 στελεχών από τον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 5, το οποίο συγκίνησε αρκετούς από τους εργαζόμενους.

Ορισμένοι από τους απολυθέντες δημοσιογράφους ανοιχτά κατηγόρησαν την κυβέρνηση ως ευρισκόμενη πίσω από τις απολύσεις, όπως επίσης για λογοκρισία, επιβολή δημοσιογραφικών μεθοδεύσεων και ιστορίες με αναθέσεις

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FYROM ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-journalists-condemn-
president-statement

Άυτή είναι μια προσπάθεια να επιβάλει πειθαρχία στους δημοσιογράφους“, δήλωσε το ZNM. Η ένωση δήλωσε ότιο Ιβάνοφ δεν είναι ο πρώτος επίσημος από το κράτος που διαχωρίζει τους δημοσιογράφους σε 2 γκρουπ, “πατριώτες” και “προδότες”

200 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ

http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-journalist-escapes-prison-sentence

Υπάρχουν περίπου 200 υποθέσες δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων στην FYROM τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tXlKM3tUcF8J:www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-journalists-slam-intrusive-govt+&cd=1&hl=el&ct=clnk&source=encrypted.google.com

Η Ένωση Δημοσιογράφων καταδικάζει έντονα την κυβέρνηση για το αδιάκριτο αίτημα να της παραδοθούν ονόματα και στοιχεία εργαζομένων στην Ντνέβνικ.

Η εφημερίδα την Παρασκευή δημοσίευσε πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν μια πλήρη λίστα με όλους τους δημοσιογράφους του πολιτικού και οικονομικού ρεπορτάζ που εργάζονται στην εφημερίδα, και τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους. Έδωσαν διορία στην Ντνέβνικ, μιά από τις πιο γνωστές εφημερίδες στην χώρα, μισή ώρα να απαντήσουν, όπως δήλωσε η εφημερίδα.

Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ FYROM

http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-media-face-record-number-of-libel-suits

Δύο χρόνια πριν, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να σταματήσει τις κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων. Αλλά αυτοί που μηνύθηκαν, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ, και η πρακτική καθαρά στοχεύει στον εκφοβισμό του τύπου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μόνο 27 κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων το 2006, αυξήθηκαν σε 170 πέρυσι. Τότε, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι πλήρωναν πρόστιμα μεταξύ 250 και 6,000 euro ενώ σήμερα τα ποσά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Related posts:

Comments