Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ : “Συστηματική παραβίαση της Eνδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια”

S. RISTOVSCA: Πρώτη ερώτηση είναι γιατί τα Σκόπια δεν είναι στην agenda του κυρίου Λαμπρινίδη, αφού πάει εδώ στην περιοχή. Μία άλλη ερώτηση, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις που έκανε ο κύριος Gruevski, μια δήλωση που έκανε χθες και μία άλλη που ήταν μάλλον αντίδραση από την Κυβέρνηση για μία συνέντευξη. Δηλαδή είχε πει ο κύριος Gruevski ότι επιθυμεί μια καινούργια συνάντηση με τον κύριο Παπανδρέου εφόσον πάει στη Νέα Υόρκη. Βλέπετε να έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις συγκεκριμένες πόλεις που σας είπα. Δεν περιλαμβάνεται κάποια άλλη χώρα στο πρόγραμμά του.
Ως προς το δεύτερο θέμα, πρώτα απ’ όλα γνωρίζετε καλά ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η ελληνική Κυβέρνηση έχουν καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έχουμε αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και επιθυμεί ταχεία λύση του ζητήματος, λύση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει συναντήσει πολλές φορές τον Πρωθυπουργό Gruevski προκειμένου ακριβώς να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης ώστε να βοηθήσουμε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία. Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι το να προχωρήσει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι πρώτα και κύρια προς όφελος του λαού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά είναι και προς όφελος της Ελλάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επιδιώξει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας, ανάπτυξης και σταθερότητας στα σύνορά της.
Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι χρειάζεται μία βάση και αυτή η βάση είναι η σχέση καλής γειτονίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι πάντα έτοιμος να δει τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το έχει κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται να υπάρχει μία αντίστοιχη συμπεριφορά από την πλευρά των Σκοπίων. Έχουμε δει, ακόμα και πρόσφατα, μία συστηματική παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, την οποία έχουμε καταγγείλει σε διεθνείς οργανισμούς γιατί πρέπει αυτό το γεγονός να καταγράφεται. Βλέπουμε την έγερση αγαλμάτων, βλέπουμε προσπάθειες οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας, πράγματα τα οποία αναφέρονται ρητά στην ενδιάμεση συμφωνία ότι δεν πρέπει να γίνονται και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες, υπάρχει ευθύνη στην Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ειδικά, όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται και αυτά που ακούμε περί αγαλμάτων ξεπερνάνε τα όρια και δε συμβάλλουν στο να μπορέσουμε να κάνουμε το παραπάνω βήμα, δε συμβάλλουν στο να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των λαών, δε συμβάλλουν στο να έχουν καλύτερες σχέσεις οι δύο χώρες. Όταν έχεις μια αρνητική προπαγάνδα απέναντι στην Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να πείσεις αύριο το λαό της χώρας σου ότι πραγματικά αξίζει να προχωρήσεις σε ένα συμβιβασμό για να φτάσουμε σε λύση; Αυτή η λογική και αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.
Από την Ελλάδα είναι δεδομένο ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά πρέπει να δούμε και αυτήν την ανταπόκριση και πρέπει επιτέλους να ληφθεί η πολιτική απόφαση στα Σκόπια για να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Είναι δυνατόν αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, αυτό περιμένουμε από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

http://www1.mfa.gr/epikairotita/enimerosi-syntakton/enemerose-diplomatikon-suntakton-apo-ton-ekprosopo-tou-upeks-delabekoura-31082011.html

 

Related posts:

Comments