Αποκάλυψη από Έλληνα Εμπειρογνώμονα : Η Κύπρος έχει τόσο φυσικό αέριο όσο πετρέλαιο έχει η Αλάσκα

Ο λεγόμενος Πρύτανης των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για θέματα ορυκτών πόρων, καθηγητής Αντώνιος Φώσκολος, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη του “Φιλελεύθερου”.

Ο καθηγητής κος Φώσκολος, που είναι πασίγνωστος διεθνώς στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, θα είναι ένας από τους πρώτους ομιλητές μεθαύριο Δευτέρα στο 4ο Συνέδριο του Τhe Εconomist στη Λευκωσία, με θέμα τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο τους για την Ευρώπη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη με τον καθηγητή Αντώνιο Φώσκολο που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο του Φιλελεύθερου.

Π.Θ.:
Έρχεστε στην Κύπρο, σε σχέση με ένα θέμα κυριολεκτικά καυτό για την Κύπρο και όχι μόνο, στις πιο κρίσιμες μέρες της παρούσας του εξέλιξης -περιμένουμε δημόσια ανακοίνωση αποτελεσμάτων για το «Αφροδίτη». Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσαμε, θα είναι αν με βάση τα δεδομένα που έχετε υπόψη σας, δικαιολογημένα ή όχι ο κυπριακός λαός είναι αισιόδοξος για κοιτάσματα που θα αλλάξουν σημαντικά την οικονομία, και όχι μόνο, του τόπου.

Αντώνης Φώσκολος:

Η Κύπρος έχει τόσο φυσικό αέριο όσο πετρέλαιο έχει η Αλάσκα και διπλάσιο απ’ όσο ο κόλπος του Μεξικού

Ναι. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα κοιτάσματα τα οποία τα εκτιμώ σε πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ενεργειακά ισοδυναμούν με το απόθεμα του αργού πετρελαίου της Αλάσκας, θα αλλάξουν την οικονομία της Κύπρου.

Π.Θ.:
Με βάση την εμπειρία σας, καλά έκανε η Κύπρος και προχώρησε στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση ή θα έπρεπε να περιμένει ακόμα αρκετά χρόνια για να έχει την ετοιμότητα να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα; Ρωτούμε, γιατί υπήρξαν και επιστημονικές απόψεις, ότι λόγω πολιτικής κατάστασης, αλλά και απουσίας ετοιμότητας, θα έπρεπε να περιμένουμε ακόμα 20-30 χρόνια.

Α.Φ.:
Όχι, το λεγόμενο timing ήταν κατάλληλο. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη ενεργειακή κρίση το 2020. Η κρίση θα αρχίσει να εμφανίζεται δειλά από το 2015. Άρα τα κοιτάσματα της Κύπρου και εν γένει της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ενεργειακή κρίση, κάτι που η Ρωσία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Άλλωστε αυτό είναι και το κεντρικό θέμα της ομιλίας μου στο Συνέδριο του Εconomist.

Π.Θ.:
Θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα η Κύπρος και στον Β’ Γύρο Αδειοδότησης και να δώσει για έρευνα και εκμετάλλευση και τα άλλα «Οικόπεδα»; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήδη καθυστερήσαμε. Άλλοι, ότι τα αποτελέσματα του «Αφροδίτη» όταν είναι επίσημα και απτά, θα προκαλέσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πιο ψηλές επενδύσεις. Ποια είναι η άποψή σας;

Α.Φ.:
Εδώ ίσως να παίζονται και πολιτικά παιχνίδια. Ήδη τα γεωφυσικά στοιχεία της ΡGS τα οποία αξιολόγησε και η ΒΕΙCΙΡ/FRΑΝLΑΒ δείχνουν φερ’ ειπείν, ότι το οικόπεδο «τέσσερα» θα πρέπει να έχει περίπου τρεις-τέσσερις φορές περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι το κοίτασμα της Αφροδίτης, δηλαδή κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επίσης τα οικόπεδα «πέντε» και «έξι» υπόσχονται πολλά. Επανέρχομαι, η Ευρώπη σύντομα θα πεινάσει ενεργειακά και καθυστερήσεις εκ μέρους της Κύπρου δεν επιτρέπονται. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου και Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά κοιτάσματα και οποιοδήποτε έγκαιρο νέο άνοιγμα οικοπέδων στη διεθνή αγορά θα προσθέσει σημαντική ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.

Π.Θ.:
Εδώ μιλάμε έντονα από τις αρχές του παρόντος έτους, ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός για υποθαλάσσιους αγωγούς και μονάδες υγροποίησης στην Κύπρο, για εξαγωγές στην Ευρώπη. Έργα με γεωπολιτική σημασία για την Κύπρο και την περιοχή. Θεωρείτε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση; Οι ποσότητες, οι δυνατότητες γενικά των (πιθανών) κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ, επιτρέπουν πράγματι την εξασφάλιση ενός αξιόλογου ποσοστού φυσικού αερίου για την Ευρώπη;

Α.Φ.:
Τα βεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ανέρχονται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (περιλαμβάνονται και αυτά της ελληνικής λεκάνης του Ηρόδοτου) και αυτά νοτίως της Κρήτης, που κατά την ΡGS εξομοιώνει τη λεκάνη νοτίως της Κρήτης εκτάσεως 80 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων, με αυτήν της Λεβαντίνης εκτάσεως πάλι 80 χιλιάδων τετρ. χιλιομέτρων, σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτή η ποσότητα των 18,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μπορεί στην αρχή να διοχετεύεται με πλοία LΝG, αργότερα όμως θα χρειαστεί να κατασκευαστούν ένα ή δύο αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου. Η Ευρώπη το 2020 θα χρειάζεται περίπου ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και αυτή η ποσότητα δεν μεταφέρεται με πλοία LΝG. Εκτιμώ ότι το ήμισυ των ευρωπαϊκών αναγκών, δηλαδή 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο για 25 χρόνια, 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τα υπόλοιπα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από τη Βόρειο Αφρική, Αλγερία και Λιβύη.

Π.Θ.:
Περίπου 40 διεθνείς εταιρείες, έχουν αγοράσει τα σεισμολογικά δεδομένα των ερευνών που έγιναν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό προδικάζει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη διαδικασία αδειοδότησης έρευνας και εκμετάλλευσης;

Α.Φ.:

Αυτά τα τεράστια αποθέματα θα γίνουν υποχρεωτικά αντικείμενο εκμετάλλευσης για να βγάλουμε αφενός το χρέος μας και αφετέρου να βοηθήσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή της πείνα μετά το 2020

Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ημερησίως φυσικό αέριο εκπεφρασμένο σε ισοδύναμο αργού πετρελαίου δύο φορές περισσότερο από ό,τι παράγει σήμερα ο Κόλπος του Μεξικού. Ο Κόλπος του Μεξικού (Πλευρά ΗΠΑ) παράγει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος θα παράγει το ισοδύναμο των 3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει κολοσσιαίο ενδιαφέρον για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τι λαχείο έχει πέσει στην Κύπρο κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να το φανταστεί. Εδώ εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον πρωτεργάτη αυτής της επιτυχίας τον Δρα Σόλωνα Κασίνη.

Η ενεργειακή πείνα της Ευρώπης και η ΑΟΖ με Ελλάδα

Π.Θ.:
Το τελευταίο διάστημα -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο- η Ελλάδα (μέσα στο όλο θολό τοπίο) γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας ακόμα και νοτίως της Κρήτης. Το βλέπετε εφικτό αυτό;

Α.Φ.:
Τα αποθέματα των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης έχουν εκτιμηθεί από το ΒΕΙCΙΡ/FRΑΝLΑΒ του ομίλου ΙFΡ για μεν την Ελληνική λεκάνη του Ηρόδοτου σε 2-2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (ισοδύναμα με 6-8 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου) και της νοτίου Κρήτης, εκ μέρους της πολύ γνωστής σε εσάς ΡGS, σε 3,45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτά τα τεράστια αποθέματα θα γίνουν υποχρεωτικά αντικείμενο εκμετάλλευσης για να βγάλουμε αφενός το χρέος μας και αφετέρου να βοηθήσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή της πείνα μετά το 2020.

Related posts:

Comments