Η πόλη που έβλεπε τα τρένα να περνούν

articles1 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΝ ΘΕΜΑ H ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

12 Νοεμβρίου 2011

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ

gmitrakis@ekdotiki.gr

Πριν από λίγες ημέρες στο Λούβρο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο, που αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός του παρισινού μουσείου για τη φετινή περίοδο. Με αυτήν την αφορμή το αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το κανάλι που εκπέμπει και «περνάει γραμμή» σε ολόκληρο τον πλανήτη, είχε ένα 15λεπτο αφιέρωμα στην έκθεση. Αμέσως μετά οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά σκοπιανών διαφημίσεων. Ο συνειρμός για τον ανυποψίαστο τηλεθεατή στα βάθη της Αμερικής, στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στην υποσαχάρια Αφρική και τη ρωσική στέπα είναι αυτόματος και σχεδόν φυσιολογικός. Η Ελλάδα απούσα, πιθανόν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οσο για τη Θεσσαλονίκη, απλώς παρέμεινε… αόρατη. «Τρύπα στη γεωγραφία». Μια κουκίδα στο χάρτη. Μια μικρή τελεία στο αχανές διαδίκτυο.

Οπως αποκάλυψε χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει εντελώς άγνωστη στο εξωτερικό. Και από αυτούς που τη γνωρίζουν οι περισσότεροι τη συνδέουν με τον Ολυμπο, το βουνό των Θεών της αρχαιότητας. Ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος έχει παραδοθεί σε όσους τον προβάλλουν και τον διεκδικούν. Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα -και ειδικότερα στη Μακεδονία- ισχύει το ρηθέν υπό του λαϊκού στιχοπλόκου. «Στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι και από μόνη σου αγαπιέσαι», λέει το άσμα, που ταιριάζει γάντι στην υπόθεση. Μάλλον νομίζουμε ότι κάτι που γράφουμε εμείς οι ίδιοι στα δικά μας σχολικά βιβλία συνιστά πραγματικότητα και για τα 7 δισ. των κατοίκων του πλανήτη. Κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει, αφού στην πραγματική ζωή οι νίκες και η καταξίωση έρχεται με σκληρό, καθημερινό αγώνα.

Η οικονομική κρίση προσγείωσε πολλές καταστάσεις στη χώρα μας. Οσο, μάλιστα, η κατάσταση θα δυσκολεύει τόσο θα ανατρέπονται νοοτροπίες κι αυτό είναι ίσως το μόνο καλό στην παρούσα συγκυρία. Είπε κι άλλα χτες ο Γ. Μπουτάρης, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου για τα logistics. Η Θεσσαλονίκη στερείται σοβαρών σιδηροδρομικών υποδομών. Το οδικό δίκτυο περί την Εγνατία οδό παραμένει ελλιπές. Στο Λιμάνι της πόλης η επέκταση έχει καθυστερήσει πάνω από δέκα χρόνια, ενώ και στο αεροδρόμιο η απαραίτητη επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης παραμένει στα χαρτιά.

Σε λίγους μήνες η Θεσσαλονίκη συμπληρώνει έναν αιώνα ελευθερίας. Στις 10 αυτές δεκαετίες δημιουργήθηκαν ευκαιρίες. Τα τρένα που πέρασαν από μπροστά της ήταν πολλά και με ενδιαφέροντες προορισμούς. Εκείνη δεν ανέβηκε σε κανένα. Προτίμησε να τα βλέπει να περνούν καθισμένη στο καφέ της πλατείας, πίνοντας φραπεδάκι. Και να ζηλεύει μια ζωή που δεν έζησε.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=118498

Related posts:

Comments