Ένα ρεπορτάζ από το Συνέδριο ΕΛΙΑΜΕΠ: «Τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ελλάδας – πΓΔΜ‏»

ΕΛΙΑΜΕΠ

2012/01/10

Αγαπητοί φίλοι,

Παρακολούθησα σήμερα όλη την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Διήρκεσε από 12.30 έως 15.00 περίπου.

Γενικές παρατηρήσεις:

·         Δεν παρέστη ο Λαμπριανίδης.

·         Οι εισηγητές αναφέρθηκαν κυρίως στην ενδιάμεση συμφωνία (ΕΣ). Κωφός και Μαλλιάς υποστήριξαν την καταγγελία της. Ο Κουμουτσάκος κινήθηκε γενικά στην ίδια κατεύθυνση αλλά δεν ήταν απόλυτος. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα: «και μετά την καταγγελία τι;». Υπήρξε κάποια «ήπια» αντιπαράθεση με τον Μαλλιά κυρίως στο θέμα της ΕΣ.

·         Όλοι υποστήριξαν ότι στη Χάγη υπέστημεν ήττα γιατί δεν υπήρξε πολιτική που να συμβάλει στην αποφυγή της. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την δραματοποίηση του θέματος και την αυτομαστίγωση.

·         Γενικώς δεν έγινε πολλή αναφορά στην ονομασία, παρά μόνο κάπως έμμεσα (φυσικά πάντα σε σχέση με σύνθετη ονομασία). Κωφός και Μαλλιάς «κινήθηκαν» στο Republika Nova Macedonia. Ειδικώς ο Κωφός και στο Vardaska Macedonia.

·         Αναφέρθηκαν στο «μεγάλο λάθος των ΗΠΑ» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία.

·         Πολλή καλή ήταν η τοποθέτηση του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος «εκ μέρους 150 μακεδονικών σωματείων» υποστήριξε τις θέσεις μας και για το όνομα.

·         Γενικά δεν εκφράστηκαν θέσεις που να… χαρακτηρίζουν το ΕΛΙΑΜΕΠ.

·         Όλη η εκδήλωση βιντεoσκοπήθηκε από το κανάλι 5 των Σκοπίων. Υπάρχει εδώ στην Αθήνα μια κοπέλα (Σκοπιανή) ανταποκρίτρια του καναλιού, που δεν αφήνει καμία εκδήλωση χωρίς την παρουσία της και βιντεοσκόπηση. Είχε έρθει και στη δική μας εκδήλωση της 2 Νοε (από πληροφόρηση που είχα, αποσπάσματα έχουν προβληθεί στα Σκόπια).

Ειδικότερα θέματα:

·         Ο Κωφός αναφέρθηκε στο ιστορικό και υποστήριξε την καταγγελία της ΕΣ. Αναφέρθηκε στα λάθη πολιτικής που έχουν γίνει. Γενικά υποστήριξε τις θέσεις μας αν και δεν έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του ονόματος.

·         Ο Μαλλιάς φάνηκε υπέρμαχος των θέσεων μας, ζήτησε συγνώμη για τις ευθύνες που του αναλογούν ως διπλωμάτη, μίλησε για την κακή κατάσταση του ΥΠΕΞ από πλευράς προσωπικού, επιλογών, συνεργατών που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Απαιτείται άμεση αναβάθμιση του ΥΠΕΞ. Έπλεξε το εγκώμιο του νυν ΥΠΕΞ. Είπε ότι οι πολιτικοί δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για τη Χάγη και έδειξαν να μη κατάλαβαν τι συνέβη.

·         Για την ΕΣ είπε ότι δεν συνιστά νόμο επειδή δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή κλπ. Ανέλυσε εν συντομία το περιεχόμενο της απόφασης της Χάγης. Είπε επίσης ότι οι 12 μήνες που απομένουν μετά την καταγγελία της ΕΣ (για να ισχύσει) είναι υπεραρκετοί για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

·         Ο Μαλλιάς αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα που προτίθεται να διεξαγάγει ο Γκρούεφκι λέγοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία («ήρθε η στιγμή» είπε) να υιοθετήσει και η Ελλάδα ανάλογη θέση: Δημοψήφισμα.

·         Ο Κουμουτσάκος επεσήμανε τα εξής τρία στοιχεία:

1) ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ του κεκτημένου του Βουκουρεστίου πάσει θυσία. Στην επόμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον Μάιο, είναι ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πρόκληση για συζήτηση και πάλι του θέματος της FYROM. Ενδέχεται ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (πχ. Τουρκία) να θελήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ξαναρχίσει η συζήτηση.

2) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ (συμμετοχή υπό τον ΟΗΕ κλπ). Ήδη έχει αναγνωρισθεί από 132 + τη Ναμίμπια που μόλις την αναγνώρισε.

3) ΔΕΣΜΕΥΣΗ των Σκοπίων (με απαίτηση της Ελλάδας) ότι δεν θα προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες.

Πρότεινε να δημιουργηθεί στο ΥΠΕΞ ένα task force που θα ασχολείται και θα παρακολουθεί αποκλειστικά αυτό το θέμα.

·         Σε άλλη παρέμβασή του ο Μαλλιάς αναφέρθηκε ειδικώς στις Παμμακεδονικές ενώσεις της Ομογένειας:

1) Θέλουμε από την Ομογένεια να προτείνει και νέες ιδέες πολιτικά εφικτές και όχι μόνο να εκφράζει θέσεις και να καταγγέλλει, του στυλ «είμαστε Μακεδόνες και δεν δεχόμαστε τίποτε…»

2) Οι θέσεις που υιοθετούν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις είναι χρήσιμες σε κάθε διαπραγματευτή, αλλά αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Συχνά υπερβαίνουν τα όρια όταν στρέφονται κατά ενός προσώπου… (αναφερόταν στον Κωφό).

3) Η Κυβέρνηση να ξαναδεί με πολλή προσοχή το θέμα. Απαιτείται ενημέρωση και αξιοποίηση των ομογενειακών οργανώσεων σε σχέση με το πολιτικό πρόβλημα. Ότι στο παρελθόν είχε γίνει καλή δουλειά αλλά δυστυχώς ο οικονομικός μαρασμός του ΥΠΕΞ ανέστειλε τις προσπάθειες.

4) Κυρίως χρειάζεται δουλειά στην Ουάσιγκτον όπου είναι το Κογκρέσο.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, και με ορθίους. Πολλοί νέοι (φοιτητές, κ.α). Παρευρέθησαν αρκετοί διπλωμάτες, καθηγητές, δημοσιογράφοι, πρώην πρέσβεις, και πολιτικοί (Μολυβιάτης, Κακλαμάνης).

***

Σχόλιο της Παμμακεδονικής:

ΑΪΝΤΕ για άλλη μια φορά … 133 χώρες! Αυτό είπαν; Αυτό ήταν ό, τι μας έλεγε η κα Μπακογιάννη πριν χρόνια: «Τόσες χώρες τους έχουν αναγνωρίσει οπότε πρέπει να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τώρα, διότι θα το φέρουν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα χάσουμε» κλπ κλπ κλπ, και ότι η Παμμακεδονική είχε σαμποτάρει τις προσπάθειές της (Μπακογιάννη). Γιατί δεν το κάνουν; Δεν έχουν τους απαραίτητους 2 / 3 ψήφους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ!

Θα πρέπει να είναι «εφικτές» οι ιδέες μας, είπε η ίδια. Λόγια που το ΕΛΙΑΜΕΠ χρησιμοποιεί τώρα. Ω, ναι, «εμείς» είμαστε αυτοί με τις παλιές και παράλογες ιδέες. Απίστευτο! Ποιες πληροφορίες έχει o κ. Κουμουτσάκος; Από τα Σκόπια – Από τους Σκοπιανούς που δεν τολμάνε να τα δώσουν στη δημοσιότητα;

Δεν υπάρχουν 133 χώρες που τους έχουν αναγνωρίσει erga omnes. Μερικές είναι διμερείς αναγνωρίσεις, ενώ άλλες εταιρεία με εταιρεία, η αναγνώριση της Ναμίμπια βρίσκεται σε «επίπεδο πρεσβευτών» και όσο ξέρουμε … μόνο η Τουρκία τους αναγνωρίζει erga omnes ως “Republika Makedonija”. Κανείς δεν ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο από που πήρε τις πληροφορίες του;

To “task force” πρέπει να έχει ανθρώπους της Παμμακεδονικής. Χρειαζόμαστε βοήθεια για την καταπολέμηση της «EΝΩΜΕΝHΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚHΣ ΔIAΣΠOPAΣ (UMD)». Είναι η πιο επικίνδυνη οντότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατά την παρούσα στιγμή.

 

Related posts:

Comments