Η “ενδιάμεση συμφωνία”
Κύριε Διευθυντά.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εκδόθηκε στις 5-12-2011 ύστερα από προσφυγή της FΥROM κατά της χώρας μας για παραβίαση διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας μπορεί να μην έχει πρακτικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα είναι μια δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα. Ο γράφων έχοντας επισκεφτεί κατ’ επανάληψη τα Σκόπια και έχοντας συζητήσει με πολιτικούς και επιστήμονες από Σκόπια και Βουλγαρία έχει κάποια ενημέρωση για όσα γίνονται εκεί. Από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας είχαμε επισημάνει ότι ήταν μια συμφωνία ετεροβαρής εις βάρος της χώρας μας. Ήταν βλαπτική για εμάς, γιατί ουσιαστικά δεν απαγόρευσε στην σλαβική πλευρά να χρησιμοποιεί τα ιστορικά και πολιτιστικά μας σύμβολα ως δικά της και κυρίως επέτρεψε σε αυτή να χρησιμοποιεί σε επίπεδο διμερών σχέσεων, αλλά σε διεθνές επίπεδο, την λεγόμενη συνταγματική ονομασία.
Η συμφωνία αυτή επέβαλε στην χώρας μας την υποχρέωση να υποστηρίζει την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία FYROM παρά το ότι αυτό ήταν “φύλλο συκής”, γιατί ποικιλότροπα αυτή η χώρα χρησιμοποιεί σε διεθνές επίπεδο τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία..και δυστυχώς χρησιμοποιούν αυτήν την ονομασία ακόμα και εκπρόσωποι της Ε.Ε…Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν τον Μάιο του 2005 γιορτάζονταν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου της FYROM, σε αίθουσα του Κοινοβουλίου των Σκοπίων και παρουσία του προέδρου της Βουλής, της υπουργού Δικαιοσύνης και του Κ. Γκλιγκόροφ ως ιδρυτικού μέλους, ήμουν ο μόνος (κάνοντας χαιρετισμό ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) από τις 23 ξένες αντιπροσωπείες που τις αποκάλεσα “συναδέλφους της FYROM” (το γεγονός αποτέλεσε αφορμή για μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Κ. Γκλιγκόροφ με την λήξη της τελετής)…ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος του “συμβουλίου δικηγορικών συλλόγων της Ε.Ε.” τους αποκάλεσε “Δικηγορικό Σύλλογο της Μακεδονίας” κι όταν διαμαρτυρηθήκαμε απάντησε με χιούμορ “ήθελα να εισπράξω χειροκρότημα…”
Βούλγαρος πρώην υπουργός έλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι η διεθνής κοινότητα αδυνατεί ή δεν θέλει να καταλάβει τους Ελληνικούς ισχυρισμούς για κλοπή Ιστορίας και συμβόλων που κάνει η κυνέρνηση των Σκοπίπων. Θα το καταλάβαινε, όπως τόνισε, μόνο αν και η Βουλγαρία καταγγείλει επίσημα και τεκμηριωμένα τα Σκόπια για οικειοποίηση γεγονότων και προσώπων και της Βουλγαρικής Ιστορίας (Σαντάνσκι, γκότσε Ντέλτσεφ, κ.α.) αλλά ο ίδιος έπαψε να είναι υπουργός. Τελειώνοντας επισημαίνω ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει λήξει εδώ και χρόνια και λειτουργεί πλέον εις βάρος της Ελλάδας. Νομίζω ότι ήρθε καιρός το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο – ύστερα από τκεκμηριωμέη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης- καταγγελίας της, με χάραξη ταυτόχρονα εθνικής στρατηγικής.
Δημήτρης Γαρούφας
Πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 16-2-2012, στην σελ. 10
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS