Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ : Τα Σκόπια θα μπουν μόνο εφόσον λυθεί το ζήτημα της ονομασίας

 

225px Anders Fogh Rasmussen   World Economic Forum Annual Meeting Davos 2008 Ράσμουσεν: Τα Σκόπια δεν θα πάρουν πρόσκληση για ένταξη στην διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισσαβώνα

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν (Photo @ Wikipedia)

Μιλώντας στον ανταποκριτή του Mega στις Βρεξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α.Φ.Ράσμουσεν αφήνει στα κρύα του λουτρού τους Σκοπιανούς, καθώς επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με έναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών με τα Σκόπια.

“Πήραμε μια ξεκάθαρη απόφαση το 2008 στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, μόλις βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Οπότε μόλις το ζήτημα της ονομασίας λυθεί, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Αυτή η απόφαση ισχύει ακόμα.”

Παρά την ξεκάθαρη θέση του ΝΑΤΟ, οι Σκοπιανοί εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες τους για την έναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Ο Μιλόσοσκι, πρώην Υπ. Εξωτερικών και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για εξωτερικές υποθέσεις, απέστειλε επιστολές στις κοινοβουλευτικές επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων των μελών της Ε.Ε. για να υποστηρίξουν τα Σκόπια. Ως συνήθως οι Σκοπιανοί με φτηνή ρητορική επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη για την αποτυχία - ως τώρα - της εξεύρεσης λύσης στην Ελλάδα.

 

“Για να ξεπεραστεί το ζήτημα της Ονομασίας, πρέπει και οι δύο πλευρές να προβούν σε θετικές ενέργειες. Εξαιτίας των επιδράσεων της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει εστιάσει την προσοχή της εκεί και τα Σκόπια πληρώνουν το τίμημα,” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων.

Τέλος ο Μιλόσοσκι ανάφερε την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και επισήμανε πως η Ελλάδα έχει “μια νομική δέσμευση” να μην αντιτεθεί στην ΕυρωΑτλαντική πορεία των Σκοπίων.

Bίντεο με τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κου Ρασμούσεν στο ΜEGA από το κανάλι του entopios

 

Τμήμα Ειδήσεων - History-Of-Macedonia.com

Related posts:

Comments