Ερώτηση για Μακεδονία σε γνωστό τηλεοπτικό Quiz Show στις ΗΠΑ

To Jeopardy! είναι ένα Αμερικανικό τηλεοπτικό quiz show. Άγνωστο στην χώρα μας, αρκετά γνωστό στις ΗΠΑ. Τα θέματα του συνήθως σχετίζονται με Ιστορία, Λογοτεχνία, τέχνες και επιστήμες. Στους παίκτες παρουσιάζονται ενδείξεις σε μορφή απαντήσεων και πρέπει εκείνοι να σχηματίσουν την σωστή ερώτηση.

Αναγνώστης μας ενημέρωσε στο τελευταίο επεισόδιο που μεταδόθηκε χτες υπήρξε και σχετική ερώτηση για την Μακεδονία την οποία κατάφεραν οι Αμερικανοί να συνδέσουν με τα Σκόπια.

Το βίντεο μπορείτε να το βρείτε εδώ:

http://www.dailymotion.com/video/xp9dn2_jeopardy-season-28-25-1-david-nina-tony_shortfilms
Στο 18:08 δίνετε η ένδειξη:

 A: “Starting in the 300s B.C., Hellenistic Civilization was spread from THIS LAND where a new country was declared in 1991.”

[…]

Presenter: We start with Nina. What was your response? What COUNTRY? You wrote down “What is Macedonia?”. Alexander the Great, the Macedonian conqueror. Yes. […]

Για μιά ακόμα φορά έμπλεξαν τα μπούτια τους. Η απάντηση καταρχάς μιλάει για land. H “new country which was declared in 1991” δεν έχει να κάνει τίποτα με το αρχαίο Μακεδονικό βασίλειο στην Βόρεια Ελλάδα όπου “the Hellenistic Civilization was spread from.”

Από το slip του παρουσιαστή (“What COUNTRY? “) o καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Το χειρότερο είναι ό,τι με κάτι τέτοιες ανοησίες  – εσκεμμένες ή μη – εκατομμύρια τηλεθεατές που έχουν ελάχιστες γνώσεις πάνω στο ζήτημα μένουν με την εσφαλμένη εντύπωση πως η αρχαία Μακεδονία σχετίζεται με το τωρινό κρατίδιο των Σκοπίων και όχι με την Ελλάδα (σημειωτέον η απάντηση ενός παίκτη που είπε “Greece” πιάστηκε ως λάθος).

Related posts:

Comments