Πιέζουν για άμεση λύση στο Σκοπιανό οι ΗΠΑ

του Σωτήρη Σιδερή *

Έμπειροι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει να πιεστεί να αναλάβει πρωτοβουλία, ούτως ώστε να μην αναγκαστεί να συζητά προ­τάσεις των Σκοπίων ή τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να επικρατεί η άπoψη ότι είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση -και όσα κόμματα συμφωνούν- να κινηθεί επιθετικά και να καταθέσει πλήρες πλαίσιο προτάσεων με δύο ή τρεις παραλλαγές της ονομασίας με στόχο, αν μη τι άλλο, η Ελλάδα να βγει από τη δύσκολη θέση. Με τη θέση αυτή φαίνεται να διαφωνεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής θέση του αρχηγού της Νέας Δη­μοκρατίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό. η Ελλάδα θα ζητήσει συμφωνία πάνω σε μία ονομα­σία για κάθε χρήση, η οποία θα ενσωματω­θεί στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για «μακεδσνικό έθνος» και « μακεδονική γλώσσα».

Αν η Ελλάδα δεν αντιδράσει και δεν προωθήσει άμεσα τις δικές της πρωτοβουλίες πιθανότατα να βρεθεί ενώπιον δυσάρε­στων εκπλήξεων, διότι σύμφωνα με έγκυ­ρες πληροφορίες τα Σκόπια, σε συνεργασία με την Τουρκία τη Σλοβενία. Ίσως κάποια στιγμή και την Αγγλία αλλά πιθανόν και άλλες χώρες στην πορεία προωθούν ένα διαφορετικό σχέδιο, δύο σταδίων, υπό την ανοχή -προς το παρόν- των ΗΠΑ.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η ΠΓΔΜ, μέσω μιας διπλωματικής φόρμουλας θα διασυν­δεθεί με το NATO, υπό τη μορφή προενταξιακής σχέσης Η διπλωματία έχει τον τρό­πο και τη., φαντασία να εφευρίσκει τέτοιες φόρμουλες που αυτή τη στιγμή είναι υπό αναζήτηση. Η διασύνδεση θα γίνει με την ονομασία ΠΓΔΜ, ενώ στις δύο χώρες θα δο­θεί εύλογο διάστημα μερικών μηνών προ­κειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε τα Σκόπια να ενσωματωθούν στη συνέχεια στο NATO ως πλήρες μέλος. Είναι βέβαιο ότι αυτό το σχέδιο θα το βρού­με μπροστά μας.

Οι ΗΠΑ. σύμφωνα με έγκυρες πηγές προγραμματίζουν την πραγματοποίηση στις 18 Μαϊου Συνόδου, με τη συμμέτοχη των χωρών που έλαβαν μέρος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη Σύνοδο αυτή θα κληθούν και τα Σκόπια. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρούν στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης της Συνόδου, προκείμενου να μην δοθεί ώθηση στην προοπτική ένταξης των Σκο­πίων στο NATO, στοιχείο που προκαλεί απο­ρίες στην Ουάσιγκτον, όπου οργανώνουν την εκδήλωση αυτή στα πλαίσιο προφανώς της ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του Ομπάμα ενόψει των Αμερικανικών προε­δρικών εκλογών. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει καμία πολιτική ή διπλωματική ιεράρχηση, γι” αυτό και τα ερωτήματα πληθαίνουν.

(*) Μέρος του σημερινού άρθρου του Σωτήρη Σιδερή στα Επίκαιρα με τίτλο “Πιέζουν για άμεση λύση στο Σκοπιανό οι ΗΠΑ

Related posts:

Comments