Το Εβραϊκό Λόμπι και η Κύπρος

Cyprus - Κύπρος

Το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ εκφράζεται, πια, και δημοσίως υπέρ της Κύπρου. Τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα από επιστολή του Αμερικανού βουλευτή κ. Χάουαρντ Μπέρμαν (μέλος του εβραϊκού λόμπι) στην υπουργό Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον:

1. ” Η επανένωση της Κύπρου είναι κρίσιμης σημασίας για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στηρίζει ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ…”

2. “Είμαι βαθύτατα ενοχλημένος από δύο εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο. Η πρώτη συνεχίζεται επί δεκαετίες. Και η δεύτερη είναι πρόσφατη. Η πρώτη είναι οι δρακόντειες προσπάθειες της Τουρκίας, από το 1974, να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, με στόχο την προσάρτηση των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών - προοπτική που αναφέρθηκε και από Τούρκο υπουργό…”

3. “Η δεύτερη εξέλιξη είναι η απειλή της Τουρκίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες μέσα στην δική της ΑΟΖ και σε συμφωνία με το Ισραήλ. Και (άρα) οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν ξεκάθαρα τη σαφή και ισχυρή υποστήριξη για όλα τα κυριαρχικά δικαώματα της Κύπρου…”

Λέτε να αλλάξουν κάποιοι συσχετισμοί στη γειτονιά μας;

Πηγή: Aδέσμευτος Τύπος

Related posts:

Comments