Μακεδονικό – Ραντεβού τον Μάϊο στο Σικάγο

Greece - FYROM

του Σταύρου Λυγερού

Mπορεί η Σύνοδος Κορυφής του NATO στο Σικάγο (19-21 Μαΐου) να μην έχει στην ημερήσιο διάταξη τη διεύρυνση, αλλά δεν θα είναι περίπατος για την ελληνική διπλωματία. Ορισμένοι θα επι­χειρήσουν να συμπεριλάβουν στην απόφαση μια αναφορά που να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της FYROM στη Συμμαχία στο επόμενο διάστημα

Ο Γκρούεφσκι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή για τη χώρα του απόφοση του Διε­θνούς Δικοστηρίου προκειμένου να επιτύχει την ένταξη. Δεν βρήκε, όμως ανταπόκριση. Συνει­δητοποιώντας ότι είναι αδύνατον να ενταχθούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Σκόπια έκαναν ένα βήμα πίσω, ζητώντας να ενταχθούν με το προσωρινό όνομα FYROM. Υπενθυμίζουμε ότι όπου συνέβη αυτό. αμέσως μετά οι Σλαβομακεδόνες προσπάθησαν να επιβάλουν αυθαιρέτως το όνομα «Μακεδονία».

Ούτε κι αυτός ο ελιγμός όμως, καρποφόρησε. Θεσμικά, υπάρχει το εμπόδιο της απόφασης του Βουκουρεστίου (Απρίλιος 2008), η οποία προβλέπει ότι προϋπόθεση για την ένταξη της FYROM είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Το θεσμικό εμπόδιο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι από μόνο του ικανό, εάν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη πολιτική βούληση των ισχυρών. Για τους δικούς τους λόγους τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι μεγάλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμες να ανοίξουν τέτοιο θέμα στο Σικάγο.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι φοβούνται ότι μια ταπείνωση στο Μακεδονικό θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οργή που συνεχώς συσσωρεύει η κρίση στην ελληνική κοινωνία και να προκαλέσει έκρηξη. Μια τέτοια έκρηξη δεν θα επέφερε ανατροπές μόνο στο εσωτερικό, αλλά θα είχε πιθανότατα αποσταθεροποιητικές επι­πτώσεις και στους άλλους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα να παροξύνει την ήδη οξεία κρίση του ευρώ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των Σκοπίων. Αυτός είναι ο λόγος που η Μέρκελ όταν προ καιρού συνάντησε τον Γκρούεφσκι στο Βερολί­νο. του συνέστησε να τα βρει με την Αθήνα πριν ξαναχτυπήσει την πόρτα του NATO.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δίνει  ένα επιχείρημα στη σλαβομακεδονική διπλωματία, αλλά δεν επαρκεί. Εκτός των άλλων και επειδή τόσο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Ρασμούσεν. όσο και οι Αμερικανοί δεν θέλουν να αναγορεύσουν μια απόφαση της Χάγης σε αποφασιστικό κριτήριο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανεπιθύμητο προη­γούμενο.

Τα Σκόπια έχουν συνειδητοποιήσει ότι στο Σικάγο δεν πρόκειται να επιτύχουν ένταξη ούτε με το προσωρινό όνομα γι* αυτό και έχουν στρέψει όλες τις προσπάθειες τους στη δημιουργία κλίματος που τουλάχιστον θα τους ανοίξει το δρόμο. Ο Γκρούεφσκι εμμένει στην αδιαλλαξία του. επειδή οι κεντρικοί παίκτες στο NATO μπο­ρεί να μην τον ενθαρρύνουν, αλλά ούτε και τον αποθαρρύνουν κατά τρόπο αποφασιστικό

Έχοντας την υποστήριξη της Σλοβενίας και της Τουρκίας επιβεβαιώθηκε στην προ καιρού συ­νάντηση του προέδρου Ιβάνοφ με τους Γκιουλ και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη-, οι Σλα­βομακεδόνες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη κι άλλων χωρών-μελών. Τις προη­γούμενες ημέρες απέσπασαν μια θετική δήλωση από την τσεχική πλευρά. Στόχος τους στο Σικάγο είναι τουλάχιστον να αναβαθμίσουν την υφιστάμενη σχέση τους με τη Συμμαχία.

Κρίσιμη σημασία αποδίδουν στην υποστήρι­ξη του Λονδίνου, το οποίο προς το παρόν δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ελληνικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η βρετανική δι­πλωματία να κινηθεί στην τελική ευθεία υπέρ των Σκοπίων. Ορισμένοι συνδέουν μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Βρετανίας και με γεωπολιτικά · γεωοικονομικά παιχνίδια που υπερβαί­νουν το βαλκανικό ορίζοντα και αφορούν στην ίδια την Ευρωζώνη.

Κι ενώ κορυφώνεται η διπλωματική κινητικό­τητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Σικάγο, ο μεσολαβητής Νίμιτς προετοιμάζει την επανεκ­κίνηση των διαπραγματεύσεων για το όνομα, αν και οι πρόσφατες επαφές του στις δύο πρωτεύουσες δεν απέδωσαν καρπούς. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μάλιστα ετοιμάζεται να σερβίρει οαν συμβιβασμό το γελοίο όνομα «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο επιθετι­κός χαρακτηρισμός «Ανω» έχει νόημα μόνο εάν αφορά στη Μακεδονία. Η Δημοκρατία δεν μπο­ρεί να είναι ούτε Άνω ούτε Κάτω.

Πηγή: Eπίκαιρα

Related posts:

Comments