«Κάτω έχει ανθρώπους… σπαρμένους»

 

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο εφοπλιστής Φώτης Λενδιακός από τη Σύμη, ο καπετάνιος Δημήτρης Κοντός, άντρας της αδερφής του Λενδιακού και τα πληρώματα των τρεχαντηριών τους, σφουγγαράδες και βουτηχτές εμποδίστηκαν από τη θύελλα να φτάσουν στον προορισμό τους και αναγκάστηκαν να προσορμίσουν στα Αντικύθηρα. Ενας βουτηχτής που κατέβηκε στον βυθό ανέβηκε γρήγορα μαγεμένος, όπως και τρομαγμένος: «κάτω -είπε- έχει ανθρώπους και ζώα σπαρμένους».

Τη στιγμή της ανεύρεσης του ναυαγίου των Αντικυθήρων μετέφεραν χθες με τηλε-σύνδεση από τη Σύμη η Σεβαστή Λενδιακού και η Σεβαστή Νικόλη, απόγονοι των ανδρών εκείνων που ειδοποίησαν τότε την Ελλάδα πως ο βυθός έχει αρχαία. Την επόμενη χρονιά έγιναν οι έρευνες με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και των πλοίων της Σύμης. Ο εφοπλιστής χρεοκόπησε, ο καπετάνιος φτώχυνε, βουτηχτές πέθαναν ή προσβλήθηκαν από τη νόσο των δυτών. Η Ελλάδα και ο κόσμος, όμως, πλούτισαν από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και από περίφημα αγάλματα, κοσμήματα, σκεύη. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ή μάλλον και τα 82 μικρά και μεγάλα τμήματά του θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά με μια περιοδική έκθεση που ετοίμασε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Νίκος Καλτσάς με τους συνεργάτες του. Εκθεση που σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύμης αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους τους, Συμιακούς.

Οπως είπε χθες ο κ. Καλτσάς, στην έκθεση θα παρουσιαστούν 212 αντικείμενα – ανάμεσά τους πέντε αγάλματα και χάλκινα αγαλματίδια. Ο μηχανισμός κατά τον κ. Θ. Τάσσιο «δεν είναι καθόλου μυστηριώδης. Αποτελεί μια χειροπιαστή ιδιοτυπία που είχαν οι τρελάρες Ελληνες, δηλαδή τον συνδυασμό της τέχνης με την τεχνολογία». Ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς τον χαρακτηρίζει «μηχανικό σύμπαν» και τονίζει πως υπήρξε υπολογιστής της κίνησης των άστρων, όπως και ρολόι. Αυτή την τελευταία ιδιότητα αναγνώρισε ο Ματίας Μπιτέν από την εταιρεία Hublot και δημιούργησε τέσσερα ρολόγια χειρός με βάση τον μηχανισμό. Το ένα εκτίθεται στο ΕΑΜ, τα άλλα δύο είναι στην Ελβετία και τη Γαλλία και το τέταρτο θα δημοπρατηθεί και τα έσοδα θα διατεθούν στο Μουσείο. Οι χορηγοί είναι πολλοί: από την Alpha Bank, την Πετρογκάζ, τον ΟΤΕ και το Mega μέχρι τον Δήμο Ταύρου.

Αγγελική Κώττη

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63640360

Related posts:

Comments