Ο Σκοπιανός Τύπος με μια Ματιά 11-4-2012

normal News Ο Σκοπιανός Τύπος με μια ματιά 5 1 2012

Σκοπιανός Τύπος

 

– Η Fokus κάνει λόγο για μια  ανώνυμη πηγή, η οποία ισχυρίζεται πως το “θαύμα” της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου είναι απάτη.  Αναφέρεται επίσης πως Σκοπιανοί διατηρητές αρχαίων πρόκειται να δημοσιεύσουν την γνώμη τους μετά το Πάσχα. Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποια επίσημη δήλωση και αναμένεται να το κάνει μετά το Πάσχα. Η εφημερίδα επίσης ενημερώνει πως  Αλβανοί διανοούμενοι από την πΓΔΜ πρόκειται να στείλουν επιστολές στους Ρασμούσεν, Φούλε και Κλίντον σχετικά με την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ.

– Η 24 Vesti αναφέρει πως η Ένωση Σκοπιανών Δημοσιογράφων δεν είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο χειρισμού της αποποινικοποίησης της δυσφήμισης από την κυβέρνηση. Η Ένωση διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή της ΕΕ στα Σκόπια, Aivo Orav και αυτός με την σειρά του άσκησε κριτική στην Σκοπιανή κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις συμφωνηθέντες  προθεσμίες.

– Η Dnevnik εναποθέτει τις τελευταίες ελπίδες των Σκοπίων για κάτι καλό στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην ετυμηγορία του ΔΔΧ και στην ισχυρή διπλωματική βοήθεια της Τουρκίας. Σε λίγες ημέρες επισκέπτεται την Ουάσινγκτον ο Σκοπιανός Υπ. Άμυνας  Fatmir Besimi, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αντίστοιχο Αμερικανό υπουργό, Leon Panetta. Παράλληλα σε περίπου 10 ημέρες επισκέπτεται τις ΗΠΑ και ο Σκοπιανός Υπ. Εξωτερικών Popovski.

– Στην Utrinski Vesnik, ο Kosta Balabanov, ιστορικός τέχνης, γράφει στο άρθρο του ότι αυτό που συμβαίνει στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου δεν είναι θαύμα αλλά εξηγείται επιστημονικά. Αντίθετα ο γνωστός Pasko Kuzman δήλωσε στην εφημερίδα πως τα “θαύματα” δεν μπορούν να εξηγηθούν από τους επιστήμονες και θα πρέπει να τα αφήσουμε σητν εκκλλησία και και στην Θρησκεία.

– Η Lajm ασχολείται με την σημαντική πτώση του αριθμού των Σλάβων στην πΓΔΜ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ο Σλαβικός πληθυσμός των Σκοπίων αναμένεται να μειωθεί κατά 104,000 τις επόμενες δεκαετίες, ενώ ο αριθμός των Αλβανών θα αυξηθεί κατά 100,000 άτομα. Οι δημογράφοι τονίζουν το υψηλό ποσοστό γεννητικότητας των Αλβανών οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό των νέων Αλβανικής καταγωγής.  Η εφημερίδα επικαλείται και έρευνα από το “international population bureau” που αναφέρει πως ο Σκοπιανός πληθυσμός θα πέσει κατά 9% μέσα στις επόμενες 4 δεκαετίες.

Μετάφραση – Επιμέλεια : Αναστασία Σ.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση

Comments