Το παιχνίδι των Σκοπίων για την Ονομασία

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι για την προσεχή Σύνοδο Koρυφής του NATO στις 20 Μαίου και πως θα απαντήσει η ελληνική διπλωματία.

της Αγγελικής Σπανού

Το πρώτο ταξίδι τον επόμενου πρωθυπουργού θα είναι στο Σικάγο, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO (20-21 Μάιου). Και η πρώτη κρίση που θα έχει να διαχειριστεί θα είναι διπλωματική και θα αφορά το σκοπιανό. Μπορεί κανείς εύκολα να το φανταστεί: Μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία θα έχει νωπή αλλά όχι ισχυρή εντολή και απέναντι της μια επιθετική ανπμνημονιακή αντιπολίτευση, σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης και κοινωνικής έντασης. Με το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα να απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα ύψους άνω των 11,5 δισ. ευρώ (όπως προβλέπει το μνημό­νιο), γιατί στο μεταξύ θα έχουν έρθει στο φως τα αποτελέσματα των αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, το τελευταίο που θα περίμενε κανείς είναι ότι θα ερχόταν στο προσκήνιο ένα θέμα όπως το σκοπιανό. Κι όμως, αυτό θα συμβεί. Γιατί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του NATO η ΠΓΔΜ θα καταθέσει αίτημα ένταξης, επιχειρώντας να ανατρέψει τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008).

Θετικό για την Αθήνα είναι ότι, τυπικά, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου δεν περιλαμβάνεται θέμα διεύρυνσης. Έχει. όμως, κυκλοφορήσει ήδη ένα non paper, πιθανότατα από τη σλοβενική αντιπροσω­πεία. το οποίο ζητά αλλαγή της απόφασης της Συνόδου του Βουκουρεστίου, με την οποία η ένταξη της ΠΓΔΜ συν­δέεται ευθέως με την επίλυση του προ­βλήματος της ονομασίας. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η βρετανική διπλωματία κινείται δραστήρια στο παρασκήνιο, σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με την τουρκική, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα τωv Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την οργάνωση ενός δείπνου αρχηγών κρατών-εταίρων του NATO (όπως το Κατάρ. η Αυστραλία κ.ά.), στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά ζήτησε να κληθούν και οι προς ένταξη χώρες (ΠΓΔΜ, Βοσνία, Γεωργία). Το αίτημα για προφανείς λόγους, δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, αλλά κανονίστηκε να γίνει το συγκεκριμένο δείπνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την οργάνωση ενός δείπνου αρχηγών κρατών-εταίρων του NATO (όπως το Κατάρ. η Αυστραλία κ.ά.), στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά ζήτησε να κληθούν και οι προς ένταξη χώρες (ΠΓΔΜ, Βοσνία, Γεωργία). Το αίτημα για προφανείς λόγους, δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, αλλά κανονίστηκε να γίνει το συγκεκριμένο δείπνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών

Όλο αυτά σε γνώση της ελληνικής Διπλωματίας. που παρακολουθεί με ανησυχία τις παρασκηνιακές εξελίξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Κυρίαρχη εισήγηση είναι να γίνει προσπάθεια να συνταχθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το ανακοινωθέν της προσεχούς Συνόδου Κορυφής. με επαναδιατύπωση του λεκτικού του Βουκου­ρεστίου. ώστε να έχει -κλειδώσει· πριν από την έναρξη των εργασιών.

Η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά στη στάση της διοίκησης Ομπάμα, η οποία έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και ιδίως επικοινωνιακή τακτική- έναντι των εθνικού ενδιαφέροντος θεμάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει άρον άρον λύση του προβλήματος της ονομασίας. Ενθαρρυντική πα­ράμετρος είναι επίσης ότι ο Δανός γ.γ. του NATO Α. Φ. Ράσμουσεν έχει δύσκολες σχέσεις με την Άγκυρα, κατάλοιπο της κρίσης με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ πραγ­ματοποιεί εδώ και μήνες διεθνή διπλω­ματική εκστρατεία διαφημίζοντας τις «πρωτοβουλίες- της για τη διευθέτηση της πολυετούς εκκρεμότητας και κυρίως τις προσκλήσεις που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι για συ­νάντηση με τους κάθε φορά Έλληνες ομολόγους του και με τον πρόεδρο της ΝΔ. Εγκαλεί την ελληνική πλευρά για απροθυμία, που, κατά τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, οφείλεται στην οικονομι­κή κρίση και την πολιτική αστάθεια και ζητά με καθαρό τρόπο από εταίρους και συμμάχους καταλογισμό ευθυνών (blame game), ώστε να πιεστεί π Αθήνα να κάνει βήματα μπροστά. Η έκρηξη αλυτρωτισμού στη γειτονική χώρα είναι το απόλυτο αντεπιχείρημα για τηv ελληνική διπλωματία, που ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει την κόπω­ση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οπό τη διαχείριση του ελληνικού οικονο­μικού προβλήματος. Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνη­ση. πολύ σύντομα, θα κληθεί να βαδίσει σε μια περιοχή της εξωτερικής πολιτικής, συνεκτιμώντας το διπλωματικό κόστος κάθε επιλογής και ταυτόχρονα την επίδραση της στις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες.

 Τα Τρία σενάρια για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ στο NATO

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ των Σκοπίων αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στην ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και στην επικείμενη κατάθεση επίσημης πρότασης από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟHE Μάθιου Νίμιτς για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή κάποια παραλλαγή, με βάση τους μέχρι στιγ­μής σχεδιασμούς). Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Dnevnik παρουσίασε τρία σενάριο, τα οποίο βρίσκονται υπό εξέταση και δεν διαψεύστηκαν ποτέ α no την κυβέρνηση Γκρούεφσκι:

• Το πρώτο σενάριο είναι να διατυπώσει το NATO σημά­δια προόδου στις διαπραγματεύσεις για το όνομα και, βάσει αυτού, να επιδώσει πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ, υπό την αίρεση ή με την -υποσημείωση· ότι στο εγγύς μέλλον η χώρα θα καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα.

•Το δεύτερο σενάριο είναι να προσφέρει το NATO στην πΓΔΜ νέο καθεστώς: μια συμφωνία -στρατηγικός εταιρικής σχέσης, ως επιβράβευση γιο τη συμβολή της στις συμμαχι­κές αποστολές. Έτσι η χώρα θα έμπαινε κάτω από τηv ομπρέ­λα της Συμμαχίας, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα ψήφου.

• Το τρίτο σενάριο είναι να θέσει το NATO χρονοδιά­γραμμα επίλυσης του ζητήματος του ονόματος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά η πρόσκληση για την ΠΓΔΜ. Το σενάριο αυτό δεν είναι τόσο ευνοϊκό για την ΠΓΔΜ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, καθώς δεν υπάρ­χει πιθανότητα να αλλάξει η θέση της Ελλάδος σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.

Πηγή : Iσοτιμία, 14 Απρ. 2012

 

Related posts:

Comments