Μπιλιράκης και Μαλόνι υποβάλουν ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Του Γιώργου Μπίστη

Οι συμπρόεδροι της βουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη, υπέβαλαν ψήφισμα το οποίο παροτρύνει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεργαστεί, στα πλαίσια της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, με την Ελλάδα, για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών που είναι η διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το θέμα της ονομασίας.

Το ψήφισμα ενθαρρύνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Ατλαντική Συμμαχία προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από προγενέστερες διασκέψεις κορυφής του ΝΑΤΟ αναφορικά με το ζήτημα της Νατοϊκής διεύρυνσης.

 

Κώστας Μπιλιράκης

 

Όπως είπε ο βουλευτής κ. Μπιλιράκης, «προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της συμμαχίας, αποφάσεις που αυτή έχει ήδη λάβει και συμφωνίες στις οποίες έχει προσχωρήσει, πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται σεβαστές και να μη επιτραπεί να παρακαμφθούν». Ο ομογενής βουλευτής πρόσθεσε: «Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, θεωρώ το θέμα αυτό πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, πρέπει να εξετάσουν το θέμα της διεύρυνσης συνεκτικά και εντός των πλαισίων της συμμαχίας».

Από δικής της πλευράς, η βουλευτής κ. Μαλόνι είπε πως «το ψήφισμα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την διευθέτηση του θέματος της ονομασίας και ενθαρρύνουν τα Σκόπια και την Αθήνα να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν». Καταλήγοντας η βουλευτής από την Νέα Υόρκη δήλωσε: «Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εξετάζουν το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και πιθανές αλλαγές στην σύνθεση της, ενέχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουνε ξανά αποφάσεις που λήφθηκαν σε προγενέστερες Νατοϊκές διασκέψεις κορυφής και δια των οποίων πρόσκληση για ένταξη στην Συμμαχία θα σταλεί στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αμέσως μετά την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Πηγή: Φωνή της Αμερικής

Related posts:

Comments